bugün

tarikatçıların ebu cehil den daha müşrik olması

şefaat olayına ben de katılmıyorum. ulan torpili bari ahirete karıştırmayın. özellikle rabıta kavramı da bana biraz uzak doğu dan ithal gibi duruyor. tarikatlar büyük oranda anadolu, şaman ve hint kültürlerinden etkilenmiş, islamın orjinalinden gittikçe uzaklaşmıştır.
ancaaak, şimdi geldik önemli noktaya. islam kültürünün diğer kültürlerle kaynaşıp gelişmesi onu hem zenginleştirir hem de daha evrensel hale getirir. tarikatların bin yıldan bari örgütlenmeleri, ekonomik ve iktisadi hayata yön vermeleri önemli ve incelenmesi gereken bir olgudur. bir tarikat sosyolojik bir yapıdır. anadoluya gelip yerleşip de moğollar gibi asimile olmadıysan bunu üstün bizans kültürüne karşı seni örgütleyen ve bilinçlendiren tarikatlara borçlusun. ahilik gibi esnaf yetiştiren, nakşibendilik gibi alimler yetiştiren, daha sonraları bektaşilik gibi asker yetiştiren tarikatlara borçlusun.
hayır bir de kızdığım konu benim müslümanlığımı islamı bedevi arap kültürü olarak gören adam sorguluyor. sana ne oğlum bizim iç işlerimizden.