bugün

eti yenmeyen hayvanlar

eti yasak olan hayvanlardır. herhangi bir dinde eti yasak olan hayvan.

islamda şu hayvanların etleri yenmez(kaynak: dinimiz islam):

domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, evcil eşek, leopar, panda, panter çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri(şempanze, babun, gibon, orangutan), sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı hayvanlar yenmez. fakat şafiide tilki, sırtlan, samur, sincap ve gelincik yenir.

ayrıca, avını pençesiyle yakalayan ve leş yiyen, çaylak, kartal, kerkenez, kuzgun, akbaba, leş kargası, yarasa, atmaca, şahin, martı, leylek, flamingo, egret, kelaynak gibi kuşlar da yenmez.

ayrıca haşarat, yani toprak içinde yuvası olan küçük hayvanların yenmesi de helal değildir. fare, akrep, yılan çeşitleri, kertenkele, timsah, kene, semender, kurbağa, kaplumbağa, salyangoz, arı, sivrisinek, karasinek, köstebek, kirpi, tahtakurusu, bit, pire gibi haşarat yenmezler. fakat şafii ve malikide kirpi ve kertenkele yenir.

ayrıca, hanefide balık şeklinde olmayan hiçbir deniz ürünü yenmez. örneğin ahtapot, kalamar, mürekkep balığı, denizhınzırı, denizatı, denizaygırı, denizanası, denizayısı, yengeç, midye, istiridye, ıstakoz, kerevit, karides, deniz salyangozu gibi hayvanlar ve deniz haşaratı yenmez. fakat somon, kalkan, yunus, balina, yılan balığı, kedi ve köpek balığı yenir. fakat hanefi dışındaki diğer 3 mezhebe göre tüm deniz ürünleri yenir.

eti yenen hayvanları da ekleyelim ilaveten(kaynak: dinimiz islam),

zürafa, kanguru, tavşan, eti yenen davar(koyun, keçi), sığır(manda, inek, boğa), deve gibi hayvanların hatta yabani olanları da yenir. mesela, buffalo, bizon, lama, dağ keçisi, geyik, ceylan, antilop, yabani koyunlar yenir. evcil at etiyse tenzihen mekruhtur. tenzihen mekruh demek helala yakın mekruhtur, yani islamda kesin olmayan bir tarzda yapılmaması istenen şeye denir. bunu yapana ceza verilmez, ama tenzihen mekruhu terk eden de övülür. tenzihen mekruhu terk eden sevap elde etmez, tenzihen mekruh bir şeyi yapana da azap edilmez, ama kınanır. devam edelim: midilli. ayrıca at eti, şafii ve hanbelide helal olup, malikide haramdır. yabani atlar yenir. yabani eşek denen zebra da yenir. iğrenç olmayan, leş yemeyen, avını pençesiyle yakalamayan kuşlar da yenir. hanefi hariç diğer 3 mezhebe göre deniz ürünlerinin tümü yenir. ayrıca kumru, bülbül, kanarya, muhabbet kuşu, keklik, sülün, bağırtlan kuşu, güvercin, bıldırcın, tarla kargası, tavus, kırlangıç, papağan, turna, saka kuşu, çalı kuşu, ispinoz, serçe ve sığırcık gibi kuşların yenmesi de helaldir. hüthüt(ibibik) ise mekruhtur. ayrıca martı hanefi ve hanbelîde yenmez. malikide martı ve balıkçıl yenir. şafiide kırlangıç, tavus, hüthüt, papağan yenmez. martı, balıkçıl gibi deniz kuşları yenir. karatavuk, yabani ördek, yabani kaz, kuğu gibiler yenir. deve kuşu da yenir. ayrıca çekirge yemek de helaldir.