bugün

nasa nın yayınladığı türkiye yeraltı suyu haritası

türkiye'nin yeraltı sularının ortalama seviyenin çok çok altında olduğunu görmemize vesile olan haritadır.
görsel

şu an yeraltı suyu bakımından en zengin yerlerimiz izmir, aydın, muğla, antalya, göller yöresi, samsun çarşamba ovası, atatürk barajı ve çevresi, karaman, mersin'in bir bölümü, gaziantep gibi görünüyor, lakin buralarda da ortalamanın altında yereltı suyu seviyeleri.

konya ovası, bursa ovası ve çukurova tamamen bitmiş durumda...

bunun belli başlı sebepleri var.

1-bilinçsiz tarım:
bilinçsiz tarım yeraltı sularının yok olmasının en büyük nedeni.
gelişen teknoloji ile açılan derinkuyular ve buradan su çeken derinkuyu pompalarının artması ve tarımla uğraşan insanımızın hala salma sulama ile sulama yapmaya çalışması büyük su israfına ve yeraltı sularının tükenmesine neden oluyor.

2-hes projeleri:
hes projeleri de su havzalarının yok olmasının, yeraltı sularını besleyen kaynakların yok edilmesinin en büyük nedenlerinden biri.

3-betonlaşma çılgınlığı:
arazi bulduğumuz her yere beton dökmemizin sonucunda yağmur suları toprağa ve yeraltı sularına karışma şansını kaybediyor. bu bizleri bekleyen en büyük tehlikelerden biri. şehirlere yağan yağmurlar toprağa karışmadan denize gidiyor.

4-iklim değişikliği:
yine insanların doğaya zarar vermesinin bir sonucu olan iklim değişikliği de yeraltı sularının yok olmasının en büyük sebeplerinden biridir.

mutlu musunuz?
bu ülkenin doğasını, havasını, hayvanlarını, suyunu elbirliği ile yok ettik...

kaynak:
https://earthobservatory....periences-intense-drought