bugün

sator karesi ve tenet ilişkisi

Selamın aleyküm bilgiye düşman, libidosu arşı aşıp marsa ulaşmış, geyiğe aşırı meyilli ve fakat faydasız insanlar topluluğu.

Yine hiç başka işim gücüm yokmuş gibi bir yerlerden bir şeyler öğrenip gelip buraya aktarmak istedim ki sebebini inanın bunca yıldır hala çözemedim. Sanırım sadece yazmayı seviyorum ve yazmayı seven adamı hiçbir güç durduramıyor.

Neyse efendim sadede gelecek olursak, nolan'ın çeşitli sebepler sonucu gişede istediğini alamadığı ama benim beğendiğim filmi tenetle alakalı.

Tenet kelimesi Biliyorsunuz ki bir palindrom. Yani tersten ve düzden okunduğunda aynı olan kelime. Peki nereden geliyor bu panlindrom?

Bu palindrom sator karesi denen antik bir buluntudan geliyor ki kendisi insanlık tarihinin bilinen ilk palindromu.

görsel

Bu palindromun üzerinde "sator arepo tenet opera rotas" kelimeleri yazıyor. Birebir çeviride "çiftçi sabanı (çarkı) güçlükle tutar" gibi Bir anlam içerse de bu gizemli yazıt hakkında birçok tartışma mevcut. Bu tartışmalardan bir tanesi kareyi şöyle yorumluyor. Çiftçiden kasıt tohumu ekip yeşermesini sağlayan tanrı. Operayı yani eserlerini koruyup muhafaza ediyor.

Şimdi filmi böyle değerlendirdiğimizde taşlar daha kolay yerine oturuyor. Tanrı ya da çiftçi, kurduğu düzeni güçlükle de olsa koruyor. Üstelik bunun merkezinde de tenet var.

Tüm bunların sonunda bir detay daha belirtmek istiyorum. Nolan, sator karesinin üzerindeki her kelimeyi filmde kullanmış. Sator kötü adam, güvenlik şirketinin adı rotas, film operada başlıyor. Filmdeki ressamın adı arepo. Film de tenet.

Son olarak beğendiyseniz beğen butonuna basmayı, bu tip tarz ilgi çeken ama sonrasında hiçbir işinize yaramayacak detaylardan daha çok haberdar olmak için de takip et butonuna basmayı unutmayın.

Hoççağalıngidiyomben.