bugün

uyarı levhası yoksa maske cezası da yok

Yargıtay kararı. Cezaya itiraz eden bir vatandaş konuyu yerel mahkemeye taşıyor. şikayeti haklı bulan sulh hukuk mahkemesi Verilen cezayı iptal ediyor. iptal kararı neticesi adalet bakanlığı yargıtaya başvuruyor. Sonuç: "uyarı levhası yoksa ceza kesilemez". Ayrıca çıkan karar, "polis ceza kesemez, sadece tutanakla tespit yapıp ilgili valiliğe gönderebilir" şeklinde..

--spoiler--
Yargıtay'dan maske kararı: Uyarı levhası yoksa ceza da yok (Polis ceza kesebilir mi?)

Bolu'da bir kadın haberi olmadığı gerekçesiyle kendisine kesilen maske cezasına itiraz etti. Yerel mahkemenin iptal kararını Adalet Bakanlığı Yargıtay'a götürdü. Yargıtay, maske cezası kesilebilmesi için uyarı levha ve afişlerinin olması gerektiğine karar verdi. Kararda polislerin ceza kesemeyeceği sadece tutanak tutabileceği de belirtildi.

Yargıtay, gerekli uyarı levhaları ve afişlerin asılmamış olması halinde maske cezası kesilemeyeceğine hükmetti.

Bolu’da maske takmadığı için Elif Nihan işler’i durduran bekçiler Kabahatler Kanunu’na aykırılıktan 392 TL idari para cezası kesti.

işler, maske takmanın zorunlu olduğunu bilmediğini, kendisine uyarıda bulunulmadığını savunarak cezaya itiraz etti. Bolu Sulh Ceza Hakimliği işler’in itirazını haklı bulup cezayı kaldırdı.

BAKANLIK iTiRAZ ETTi

Hürriyet gazetesindeki habere göre; maske cezasının kaldırılması üzerine Adalet Bakanlığı devreye girdi. Bakanlık, sulh ceza mahkemesinin maske cezasını iptal eden kararının kanun yararına bozulması için Yargıtay’a başvurdu.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi, 9 Kasım’da oyçokluğu ile Bakanlığın başvurusunu kabul etti ve Sulh Ceza’nın maske cezasını iptal kararını kaldırdı. Yargıtay, anayasa, Umumi Hızfısıhha Kanunu, il idaresi Kanunu ve Kabahatler Kanunu hükümleri kapsamında maske cezasının hukuki değerlendirmesini yaptı.

Genel sağlığı tehdit eden tehlikeli durumun önlenmesi için valiler başkanlığında toplanan Hıfzıssıhha Meclisi’nin maske takma yükümlülüğü kararı alabileceği belirtilerek, maske cezasına vize verildi.

UYARI LEVHALARI ASILMALI

Cezai işlem uygulanan cadde ve ana arterlerde tıpkı radar levhası gibi maske takılması için uyarı levha ve afişleri asılması gerektiği kaydedildi. Dosyada böyle bir ilanın yapıldığına dair bilgi ve belge bulunmadığı vurgulandı.

"POLiS CEZA YAZAMAZ"

Yargıtay, polisin de maske takmayanlar hakkında idari para cezası kesemeyeceğini, polisin maske takmayan kişiyi belirleyip bunu tutanakla imza altına alarak ilgili il valiliğine göndermesi gerektiğinin altını çizdi.

YÖNTEME AYKIRI iSE CEZA KALDIRILSIN

Yargıtay, işler’e ceza kesilen izzet Baysal Caddesi’nde, Bolu Valiliği’nce gerekli uyarı levhaları ve afişlerin asılmamış olması halinde cezanın ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

Yargıtay, kararı Adalet Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda kanun yararına bozdu. Yargıtay’ın belirlediği yöntem ışığında maske cezası Bolu Sulh Ceza tarafından yeniden değerlendirilecek.

https://www.ntv.com.tr/tu...ok,GZ2TN9gtpk-WbKnDVWgZEw
--spoiler--

görsel