bugün

alevilik muslumanligin bir kolu degildir

kesinlikle doğru olan bir önerme. alevilik sözkonusu olduğunda aleviler arasındada bir görüş birliği olmadığı görülür,aleviliği çeşitli tanımlara indirgemeye çalışanlardan tutun,onu müslümanlığın modern bir açılımı olarak görenlere kadar ilerleyen geniş bir tanımlama coğrafyasıyla karşılaşırız bu konuda.durumu duygusallıktan koparıp realiteye uygun bir şekilde değerlendirdiğimizde aleviliğin müslümanlığın bir kolu olmadığı rahatlıkla görülebilir.

herşeyden önce müslümanlığın ibadet şekli namaz kılmaktır, namaz heryerde kılınabileceği gibi,asıl yeri camilerdir. camilerdeki ritüel değerlendirildiğinde ritüeli oluşturan parçaların cami,hoca ve müridler olduğu görülür. dünyanın hangi müslüman ülkesine giderseniz gidin islamın ibadet paradigmasınınj bu şekilde uygulandığı bir gerçektir.

alevi düşüncesini irdelediğimizde; bu düşüncenin ibadet şeklinin çok farklı olduğu görülür, alevilerin ibadet ritüelini oluşturan parçalar; cem evi,dede,saz,deyiş ve semah dönen canlardır. kadınlı erkekli gruplar hep birlikte yanyana otururlar,dedenin söylemiş olduğu deyişler eşliğinde canlar semah dönerler ve dualist bir bakış açısıyla doğaya olan şükranlarını sunarlar. bu sunuş anındaki muhatap tinsel ya da fenomenal bir varlık olabilmektedir.

alevilerin müslüman olarak algılanmaları yanılgısındaki temel neden hz.ali ye olan sevgidir. alevi düşüncesinde hz. ali ye karşı gösterilen sevgi ve saygı yaşanılanlar üzerine tabi tutulan bir empatiden doğan sempatinin ürünüdür. zira hz. ali de kendi yaşadığı dönemde birçok haksızlığa uğramış ve onun soyundan gelenler katledilmiştir, alevi kültürünün yüzyıllardır uğradığı asimilasyonlar ve katliamlar neticesinde alevilerin hz.ali nin ve onun soyundan gelenlerin yaşadıklarının kendi yaşadıklarına benzer şeyler olmasından dolayı hz.ali yi sahiplenme ve benimseme politikasına girişmişlerdir. zira alevilerin ibadet etme ritüeli çerçevesinde düşünüldüğünde hz.ali bu ritüelin konseptine uygun bir figür değildir,bildiğim kadarıyla kendisi saz çalıp ,deyiş söylemiyor.
tüm bu argümanlar çerçevesinde düşünüldüğünde aleviliğin islamın bir kolu olmadığı söylenebilir,bu entryde yüzeysel bir şekilde dile getirilen bu düşünüş daha sağlam verilerlede desteklenebilmektedir.aleviliğin tarihsel gelişimi incelendiğinde anadoluya islamiyetten önce geldiği görülebilir.
güncel Önemli Başlıklar