bugün

internet girilmesi tehlikeli ve yasaktır

''insan Hakları Ortak Platformu'nun (iHOP) 'ifade Özgürlüğü Programı' çerçevesinde Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak tarafından yazılan, tam adı 'internet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasaktır' (altbaşlık; Türkiye'de internet içerik Düzenlemesi ve Sansüre ilişkin Eleştirel Bir Değerlendirme) olan kitap.

kitapta genel olarak Türkiye'de internet'teki içeriğin yasal düzenlenmesi ve sansür konularında bir durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmada, internet'teki içeriğin yasal düzenlenmesi konusundaki diğer girişimlerin yanısıra yeni çıkarılan ve kısaca '5651 Sayılı Kanun' diye anılan 'internet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla işlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun' ve onunla ilintili düzenlemeler de eleştirel açıdan değerlendirilmiştir. Kitap, mevcut düzenleme sistemlerinin nasıl işlediğini ve ağırlıklı olarak Türk yargısının yetki alanı dışında bulunan web sitelerine erişimin mahkeme ve idari erişim engelleme kararlarıyla nasıl engellendiğini örnekler vererek incelemiştir. Bu incelemede 5651 Sayılı Kanun'un uygulanmasıyla ilintili olduğu ölçüde 'Telekomünikasyon iletişim Başkanlığı'nın ve onun yasadışı etkinlikleri izleyen 'internet Bilgi ihbar Merkezi'nin kuruluş ve işleyişi de değerlendirilmiştir. Çalışmada bu yeni düzenlemenin kapsamı dışında kalan erişim engelleme kararları da ele alınmıştır.

Kitabın Birinci Bölümünde 5651 Sayılı Kanun'dan önceki sansür uygulamaları, 5651 Sayılı Kanun'un gelişimi ve yürürlüğe girmesi, onun uygulamaları ve eleştirel değerlendirmesi dâhil olmak üzere, Türkiye'de internet içerik düzenlemelerinin tarihçesi ayrıntılı olarak ele alınmıştır. Birinci bölüm, ayrıca Türkiye'deki web sitesi engelleme ve kapatmalarının temel gerekçelerini özetleyerek değerlendirmesini yapmıştır. ikinci Bölümde, Türkiye'de internet yönetimine ilişkin mevzuat ve uygulamanın, aihs ve Anayasa hukuku açısından değerlendirilmesine yer verilmiştir. Engellemeye ilişkin yargı kararlarının ve idari işlemlerin etkinliği ile filtrelenmiş ve engellenmiş web sitelerine erişim için Türk kullanıcılar tarafından başvurulan 'boşluklardan yararlanma' teknolojilerinin kullanılabilirliği ve değerlendirilmesi de bu bölümde yapılmiştır. Kitap, daha sonra, üçüncü Bölümde Türkiye'yi bu konuda ilgilendiren uluslararası gelişmeleri gözden geçirmiş, internet'te içerik düzenlemeleriyle ilgili olarak Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi düzeyindeki gelişmelere de değinmiştir.

Akdeniz ve Altıparmak, kitabın son bölümünde bazı önemli tavsiyeler sunmuştur. Bu bölümde 5651 sayılı Kanun'un kamuoyundan destek görmediğinin altı çizilmiş, ve 5651 sayılı Kanun'un uygulanmasından kaynaklanan sorunlar ve mevcut hukuksal rejim değerlendirilmiştir. Kitapta açıklanan gerekçelerle 5651 Sayılı Kanun'un kaldırılmasının en doğru çözüm olduğu yazarlar tarafından öngörülmüştür. Akdeniz ve Altıparmak, Hükümetin, mevcut politikası yerine çocukları gerçekten zararlı internet içeriğinden korumak için yeni bir politika geliştirecek geniş bir kamuoyu yoklaması yaptırması gerektiğini, fakat bu yeni girişimin şeffaflık, açıklık ve çoğulcu bir yöntemle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmuşlardır.''

kaynak: http://privacy.cyber-rights.org.tr/?page_id=255

ek: kitabın yazarlarından biri olan kerem altıparmak'la yapılan röportajın linki:
http://www.radikal.com.tr...12.2008&CategoryID=96