bugün

alparslan kuytul

virüsün sosyal ve politik olarak ele alındığını farketmeyenlere iyi bir işaret olmuştur.

virüs insanlarda hastalığa yol açan, laftan, politikadan, duadan falan anlamayan, kendine has biyolojik kuralları olan bir varlık. demek ki bu konuda bir bilgi gelecekse, bunun kaynağı da bu işin uzmanları olacak; yani doktorlar, virologlar, toplum sağlıkçılar gibi kimseler. bunlara bir itirazı olan buradan sonrasını zaten okumasın.

şimdi hal böyleyken, aklı ve vicdanı olanlar kendilerine sadece şu soruyu sorsun:

bu virüsün idaresi, ve dolayısıyla bu virüse maruz kalan insanların hayatları tamamen bilim insanlarının eline bırakıldı mı, bırakılmadı mı?

cevap malum: hayır. denecektir ki, "tamam biyoloji, sağlık, virüs vs. hepsi iyi de, bu işlerin bir de ekonomik boyutu var, sosyal boyutu var..." tamam da, virüs aynı virüs, bunun bilimi aynı bilim, insan metabolizması aynı insan metabolizması, o zaman ne halt yemeye ülke sayısı kadar farklı uygulama dönüyor ortalıkta? neden sadece doktor ve bilim insanlarının idare etmesi gereken bir mücadeleye eline tuz alan herkes koşturuyor? neden medya ve politikacılar "doktorları dinleyelim ve söylediklerini yapalım" demek yerine bu salgını kendi kavgalarına bir malzeme olarak değerlendiriyorlar? bunun izahını kim verecek?

işte bu aymazlıklar nedeni ile insanların olan bitenlerden şüphelenmesi normal, ve zaten daha önce kandırıldıkları, işkenceye ve eziyete maruz kaldıkları devlet otoritelerine güvenmemeleri de gayet anlaşılır hale geliyor. bu virüs ve yol açtığı ortam yüzünden sıradan insanın bilime olan güveni beşyüz yıl geriye gitti, bildiğin 'ortaçağ zihniyeti'ne geri döndük, onlar gibi düşünmeye başladık. bu kaybın bir affı yoktur.

bu kuytul denen arkadaş kendi yaşadıklarından da yola çıkarak devletin dinlerine savaş açtığını ve virüsü bir bahane olarak kullandığını düşünüyor. bir kafir olarak bu olan bitenlerin benim işime gelmesi lazım; gel gör ki bir insan olarak bu insanın kaygılarını ve güvensizliğini de anlamaya çalışıyorum. eğer karşımızda virüsü ciddiye almayan bir grup insan varsa, bunun nedeni virüsü ciddiye almayan, yani bilimi bir kenara itip bu konuda herşeyi söyleme hakkını kendinde gören devlettir.
bir taraf diğerinden daha bilimsel değil yani...
güncel Önemli Başlıklar