bugün

nasadan tüyler ürperten açıklama

Yine her sene oldugu gibi nasa´nin aciklamalari carpitilarak yapilmis haberlerden bir tanesi. Yani nasa´nin aciklamasinin aslini okumadan bu tür haberlere kanip; bosuna panik yapmaniza gerek yok.
Nasa, bu asteoritin dünyaya carpacagi icin bir alarm vermedigini aciklama gereksinimi bile duymus ve listenin herkese acik oldugunu belirtmis. liste: https://cneos.jpl.nasa.gov/ca/

görsel

asteoritin yörüngesi 2197 yilina kadar biliniyor. Hatta bu asteorit 16 nisan 2079 yilinda dünyaya simdikinden daha da yaklasacak ama buna ragmen tehlikeli olmayacak.

16 nisan 2079´da 1,77 milyon kilometre
16 nisan 2127´de 2,51 milyon kilometre

asteoritin ismi 1998 or2.
dünyaya yaklasacagi mesafe: dünya ile ayin arasindaki mesafenin 16 kati. bu da 6 milyon kilometre civarinda bir mesafe. astronomik olarak bu mesafe cok yakin bir mesafe. neredeyse dünyaya dokunmus gibi düsünülebilinir ama dünyaya dokunmuyor.

Bir nasa programi olan Center for Near Earth Object Studies (CNEOS)´de dünyaya sürekli yaklasan ve bunu sürekli tekrarlayan cisimler takip edilir.
evet, bu gök cismi dünya icin tehlikeli ve tehlikeli olmasinin tek sebebi 4,1 kilometre (km) uzunluga sahip ve 1,7 km genislige sahip olmasindan dolayidir (oldukca büyük bir cisim). saniyede 8 km (saatte 28800 km) yol alabiliyor. Oldukca hizli.



Dünya atmosferine girdigi sirada diger gök taslari gibi parcalanmayacagi kesin. carptiginda da büyük bir şok dalgasi yaratacaktir. Bununla birlikte tsunami, depremler vb. bircok yikici efektler gösterecektir.

Bununla birlikte baska asteoritler de dünyaya yaklasmakta ve yakinindan gecmekteler. Bunlardan bir tanesi de 2020 DZ3. bu asteoritin hizi saniyede 21 km (saatte 75600 km). uzunlugu 47 metre ve genisligi 21 metre. 1998 or2 kadar büyük degil ama bu da atmosferi gecebilecek ve yikici bir şok dalgasi yaratabilecek güce sahip bir asteorit.

1998 or2´nin yaratmis oldugu panigin sebebi ise; nasa tarafindan 27 subat 2020´de yaklastiginin farkedilmesi oldu.

Kisaca; panige gerek yok. Gecip gidecek.