bugün

yarı başkanlık sistemi

Murat Sabunca'nın T24'te yazdığı Türkiye'nin yarınlarını etkileyecek olan kulis bilgisi.

Saray'ın bazı danışmanları Türkiye'nin geçmişte yaşadığı parlamenter sistemden farklı yarı başkanlık sistemleri için inceleme ve araştırma yapıyormuş.

Başkanlık sisteminin yürümediğini düşünenlerin sayısı % 80'lere varmış.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde imzalanmayı bekleyen 4.000 civarında belge olduğu söyleniyor. Hatta bazıları bu sayının 5.000 - 6.000 lira arasında olduğunu söylüyor.

Bırakın milletvekillerini bakanlar bile cumhurbaşkanına ulaşmakta zorlanıyormuş.

Kısacası Recep Tayyip Erdoğan'ın etrafı bu sistemle o kadar daralmış ki ülke için hayati önem taşıyan konularda bile, bir elin parmaklarını geçmeyen sayıda isime danışarak karar alınıyor.

Gelinen bu nokta çok şaşırtıcı değil aslında. Bu şekilde tek adam rejimini benimseyen tüm yapılar aynı şu anda bizde olduğu gibi karar mekanizmalarında dar kadroya mahkum olmuşlardır. Üstüne bir de hataları ya da kararları eleştirenlerin tümünü düşman ilan ederseniz yolun sonuna gelişinizi kutlayabilirsiniz.

işte şimdi gizli danışmanlar Rusya Modeli yarı başkanlık sistemini kamuoyuna nasıl pazarlayacakları konusunda kafa patlatıyormuş.

Çok fazla kafa patlatmalarına gerek yok aslında. Bu şekilde yaptım dese kim önüne çıkacak. Ardından da "Bizim istediğimiz model aslında buydu. CHP engel başarısız olalım diye engellemeye kalktı" derler. Olur biter.