bugün

sağlık bakanlığında sahte ilaç skandalı

ısparta şehir hastanesinde, endoskopi sırasında anestezi uygulanan 6 hasta işlem sonrası kötüleşti ve yoğun bakıma alındı. bu hastalardan biri maalesef hayatını kaybetti.

https://www.haberler.com/...-sonrasi-12804006-haberi/

yapılan incelemeler sonrasında bu hastalara propofol etken maddesine sahip dormofol isimli ilaç verildiği anlaşıldı.

propofol etken maddesi anestezi amacıyla tüm cerrahi ve endoskopik girişimler sırasında anestezi uzmanları tarafından uygulanan bir ilaçtır. çok hassas ve unique bir moleküldür. üretim aşamasında hata ve sahtelik kabul etmez. en ufak bir anomalide uygulanan kişide septik şok tablosuna yol açar. ki bu yaşanan olayda mağdur olan tüm hastalar septik şok tablosu neticesinde yoğun bakıma yatırıldılar.

dormofol marka ilacı kim üretiyor?
basit bir internet araştırması neticesinde vem ilaç isimli firmaya ulaşıyorsunuz.

http://www.vemilac.com/

vem ilaç firması bu skandal sonrası ürünleri arasından dormofol isimli ilacı hemen kaldırmış.

firmayı incelediğiniz zaman fabrikası çerkezköyde ki tüm yerli ilaç firmaları bu organize sanayi bölgesinde üretim yaparlar. yalnız ilginç bir fark var. vem ilaç firmasının genel müdürlüğü ankara'da muhkim. ayrıca bu firmanın ürettiği ilaçları incelediğinizde sadece hastanelere, yoğun bakımlara ve ameliyathanelere yönelik ilaçlar ürettiğini görüyorsunuz. yani ürünlerin alıcısı eczaneler ve son kullanıcılar değil. direkt olrak hastaneler ve özellikle kamu hastaneleri. şirketin merkezinin neden ankara'da kurulduğu herhalde anlaşılır olmuştur. merkezi alım ihalelerini kovalamak için.

süreç bir çok karanlık nokta barındırıyor. özellikle yerli ilaç kullanımı ile ilgili kampanyaların yapıldığı dönemde bu firmanın yıldızı parlıyor. hayati öneme haiz çok hassas ilaçları kamu hastanelerine pazarlamaya başlıyor.

muadil ilaçların eşdeğerlik sorunu hala tartışmalı bir konudur. orijinal molekülün muadil olarak kimyasal eşdeğerini üretseniz bile bu molekülün biyo-eşdeğerliğini yakalamanız çok mümkün olmaz. bugün çoğu eczanenin verdiği eşdeğer ilaç mücadelesinin zemininde de bu yatmaktadır. ucuza mal edilmiş eşdeğer ilacın orijinal molekül ile eşdeğer olduğunu savunurlar. tabi bu tartışma çok su kaldırır. lakin önümüzde yaşanmış bu büyük skandal mevcut. eşdeğer bir ilaç ölümlere sebep oluyor.

bu skandal sonrasında çıkar çevreleri hemen açıklamalarda bulundu. özellikle antalya eczacılar odası başkanı mehmet ertekin'in açıklamasını buraya bırakıyorum. ibret olsun. panik halde saçmalamanın en güzel örneği. adam dormofol ilacının eczanelerde satılmadığını söyleyerek halkın panik yapmasına gerek olmadığını söylüyor. be beyinsiz. zaten bu ilaç hastanelere toplu ihale yoluyla satılmak amacıyla üretildi. bu ilaç zaten eczanelerde satılmıyor ki.

http://www.hurriyet.com.t...animini-durdurun-41418590

sonrasında bakanlık dormofol ilacının kullanımının durdurulduğunu ilan etti.

http://www.cumhuriyet.com...kullanimi-durduruldu.html

gelelim diğer boyuta. vem ilaç denen firmanın onlarca tür ilacı halen hastanelerde kullanılmakta. bunların içinde antibiyotiklerden tutun da narkotik analjeziklere, lokal anestetiklere kadar bir çok ilaç bulunuyor. bu skandal sonrası bu firmanın tüm ilaçlarının yasaklanması gerekirdi ki yapılmadı. olay hala bir parti malda oluşan hata olarak gösterilmeye çalışılıyor.

bu olayın derinine inmesi gereken yürekli savcılar ve cesur gazeteciler aranıyor. vem ilaç burada buzdağının maalesef görünen yüzüdür. sütre gerisinde dönen dolaplar, insan sağlığını hiçe sayan skandallar zinciri burada kalmayacaktır. vem ilaç gibi yerden bitme birçok firma bu sahte ilaçları hangi yollarla tedarik eder hale geldiler bunlar araştırılmalıdır. bunun gibi firmalara ihale veren yetkililer, bu ilaçlara lisans veren daire başkanları titizlikle sorgulanmalıdır.

sektöre hakim birisi olarak size şunu söyleyebilirim. hepimiz ve tüm sevdiklerimiz bu ükede şans eseri yaşıyoruz.
güncel Önemli Başlıklar