bugün

sözlükteki feministler

Yaz, alpertunna.

Feminist->kadinci.

Bizim gibi bir evde (tipik karadeniz-balkan) yetisen insan otomatik olarak kadinci&anaerkil bir yapi icerisinde buyuyor.

Bu iki kulturde kadinlarin rolu erkeklerden daha buyuk, boyle olunca kadinlar kendilerinin ikinci plana atilmasina izin vermiyor, dogan-yetisen cocuklarini da buna gore yetistiriyorlar.

Turkiye, ne bileyim italya, helen ulkesi gibi ulkelerde (guney avrupa-greko romen) genel olarak hissedilen roma imparatorluk kulturunun devami olan kulturde kadin o denli onemli bir varlik degildir.

Ornegin bir sivas’li, atina’li, floransa’li cocuk-ergen erkek usak annesinden su isteyince “kalk kendin al” ile “omrunu yediniz, bitirdiniz” tarzi bir yaklasim gerceklesebilir, ya da kalkip o su anne tarafinca cocuguna getirilebilir.

Benim cocuklugumun gectigi evdeki olusabilecek versiyonuna bakalim;

+anne bir bardak su getirebilir misin?

-(anne daha konusamadan)

+-kalk ula kendi suyunu kendin al! O kadin senin hizmetcin mi?

Duruma gore bir tokat, ya da bir sovus (kufur) ile de taclandirabilir evin buyuk erkegi. Evet evet, buyuk erkek, duruma gore abi-baba olabilir.

Kadinin kendisinin oz savunma yapmasina gerek olmadan gelen saldiriyi evin diger erkeklerinin davranislari ile savusturabilir.