bugün

dini değerlere saldırı ve hakaret suçu

Hadi konuya başka açıdan yaklaşım yapalım...

Hangi dini değerler olduğu da tartışılır.
Aslında tartışılmaması gerekir.

Örn: biri çıkıp "kemal Kılıçdaroğlu Allah'ın bütün vasıflarını toplamış lideridir" derse ve siz buna "çüş" deseniz adam dini değerlerime hakaret ediyor diye size dava açabilir.
Öyle ya...
Adamın dini inanışı değeri bu ve siz buna çüş diyemezsiniz.

Ya da sahte peygamberin Bursa da defin olayı ve konu hakkında yapılan yorumlar.
insanların dini inanışı bu.
Kalkıp bu insana sahte peygamber demek bile suç teşkil eder.

ilgili kanun "Türk Ceza Kanunu’nun 216. Maddesi dini değerleri aşağılayan kişiler hakkında halkın sosyal sınıf ırk, din ve mezhepleri aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edilmesi halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verileceği belirtiliştir.

Ayrıca maddenin 2.fıkrasına bu fiilin aşağılamaya yönelik olması halinde fiili işleyen kişinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı hükmü eklenmiştir.

Maddenin 3.fıkrasında ise halkın bir kesiminin benimsediği dini değerlerin aşağılanması durumunda bu fiilin kamu barışını bozacak nitelikte görülmesi durumundan söz edilerek bu halde fiili işleyen kişinin 6 aydan 1 yıla kadar hapse mahkum edileceğinden bahsedilmektedir.

Buna göre kişinin dini inancına göre Kılıçdaroğlu için Allah benzetmesi yapan, Bursa da gömülen kendini peygamber ilan eden kişiye inanmış insanların dini inancı yasalarla korumaya alınmıştır.

Ülkemiz de penise tapan Budizm ve şintoizm öncesi inancında olanlar veya eski Mısır da min tapınağı gibi bir ibadethane kursalar, 16. Yy da yaşamış Budist rahip drukpa kunley gibi biri çıkıp aydınlanmanın yolu olarak penisini gösterse ve bunlara inanan insanların dini değerleri ile dalga geçemez hakaret edemezsiniz.

Neden mi?
Yasayı okuyun.
Yasa dini tarif etmiyor, şekillendirme yapmıyor.
Bir Hıristiyan veya yahudi ya da Müslüman'ın nasıl yasal korunma hakkı varsa penise tapanın da hakkı vardır.
Yasa gayet açık.
inanç hakkı korunuyor.

Biri diyebilir ki ama bu inanç benim inancıma (ahlâk mezhep din töre vb) ters.
Devlet ise "bana ne lan, ben tanrı mıyım? Neyin inanç anlamında doğru veya yanlış olacağına ben karar vermem. Beni ilgilendiren inanç uğruna bir birinizi düdüklemeyin. Benim de huzurumu bozmayın. Yumurta mı tavuktan, tavuk mu yumurtadan çıkar beni ırgalamaz. Ben horoz gibi görevimi yapar gerisine karışmam" der.

Bunun için sosyal mutabakat olan anayasalar da dinin ismi olmaz.
Eğer belli bir din inancı tarifi yapılırsa devletin burnu boktan kurtulmaz ve insanlık tarihi bunun acısını çekmiş ve hâlâ çekenlere de rastlıyoruz.
güncel Önemli Başlıklar