bugün

dolar rezerv para statüsünü kaybedebilir

Buna sevinenler neden seviniyor anlayamadım. Tamam abd pis kaka, sevmiyoruz da, dolar günümüz dünyasının en büyük gerçeği. Bütçesine oranla, en fazla dolar borcu olan ülkelerden biriyiz. Herkes çıksa dolardan, biz yine çıkamayız yani. Ulusal para birimleriyle alışveriş yapılacak denmiş de, bizim için değil o. Üreten, satan, başkalarının ürün aldığı, bir nevi muhtaç olduğu ülkeler için söylenen bir varsayım bu denilen. Rusya ve iran örneğin, bölgenin enerji devleri. Gaz, elektrik, petrol gibi ürünler ellerinde olduğu sürece, istedikleri para birimiyle satış yapabilirler. Biz ne satacağız?

Iran ile bunun yapılacağı söylendi, ama biz tl yerine altınla ticaret yaptık. Çünkü kimse bizim paramızı rezervinde tutmak istemez.
Ayrıca, doların karşısında avro gibi bir dev varken, tl ruble falan da hikaye gibi biraz. Tamam ruslar bize gazı ruble ile satar, biz de alırız ama, ab bunu kabul eder mi rusyanın şartlarıyla?
Daha çin var sırada.
Herkesin yerel para birimleri ile ticaret hayaldir. Hele ki global dünya, tek bir ortak para birimi üzerinde denemeler yapıyorken.