bugün

bebeklerde gaz sancısı

Bebeklerde Gaz Sancısı (Kolik)

Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi gaz sancıdır. Bebeklerde gaz sancısı infantil kolik her 100 bebekten 40'ında görülüyor. Yeni bebek sahibi olanlardan en sık dinlenen yakınmaların da başındadır. Bebeklerde gaz sancısının nedeni bilinmiyor. Gaz sancısı, hafif veya şiddetli olarak birçok bebeğin karşılaştığı bir sorundur. Bu durum, bebeğe zarar vermeyen, belli bir süre ile sınırlı fizyolojik bir olaydır. Anne sütü alan bebekte annenin yediklerine allerji, mama alan bebekte mamanın içeriğine allerji, sindirim sisteminin tam olgunlaşmamış olması, artmış barsak gazı, bebeğin günlük rutinindeki değişiklikler, annenin endişesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Ancak, gaz sancısı için kesin bir nedeni saptanamamıştır.

Emziren Anne Hangi Gıdalardan Kaçınmalı?
Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli, kuru baklagiller, inek sütü ve süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı gıdalar, kahve, çay, çikolata gibi besinler annenin diyetinden çıkarılıp bebeğin rahatlayıp rahatlamadığı gözlenebilir.

Bebeği Rahatlatmak için Neler Yapılabilir?
Bu konuda tek bir doğru yoktur. Her bebek, kendine özgüdür. Birini rahatlatan yöntem diğerinde hiç işe yaramayabilir. Aşağıda sıralananları deneyebilirsiniz.
· Kucakta veya beşikte sallama
· Karnına ılık yağ ile masaj yapma
· Karnına ılık havlu koyma
· Ilık bir banyo yaptırma
· Bebek arabasında ileri geri gezdirme
· Kendi arabanıza bindirip gezdirme
· Emzik verme
· Yumuşak bir battaniyeye sarma
· Kucaklayıp sarılma
· Ninni, şarkı söyleme
· Müzik dinletme
güncel Önemli Başlıklar