bugün

nobel ödülü alacak olan soru

Birinci Kaide:
Fennen ve hikmeten sabittir ki: Bu haddi yok feza-yı âlem, nihayetsiz bir boşluk değil, belki "esîr" dedikleri madde ile doludur.

(Burada bediüzzaman hazretleri uzayın boşluk olmadığını ve esir maddesiyle dolu olduğunu anlatıyor)

ikincisi:
Fennen ve aklen, belki müşahedeten sabittir ki: Ecram-ı ulviyenin cazibe ve dafia gibi kanunlarının rabıtası ve ziya ve hararet ve elektrik gibi maddelerdeki kuvvetlerin naşiri ve nâkili, o fezayı dolduran bir madde mevcuddur.

(Burada ise gezegenlerin ve gök cisimlerinin aralarındaki itme ve çekme kuvvetinin etkimesinde, ışığın, ısının, elektriğin aktarımında ve taşınmasının da fezayı dolduran madde vesilesiyle olduğunu anlatıyor)

Devamında esir maddesi denilen bu madde hakkında ayrıntılı bilgi vermeye devam ediyor.

Eğer devamını da okursanız; bir insan 1938' de bunları nereden bilebilir? Hem gök bilimci değil, hem gök bilimcilerin çözemediği olayları fevkalede bir biçimde çözüyor? Bunun sebebi risale- i nur külliyatının müellifinin kendi fikirlerini sokmadan, tamamen kurandan alıp ilhamını, hadislerden alınıp yazılmasıdır. işte bu yüzden de her mertebeden insan okuyor, kumandan da okuyor erde okuyor. Âlimde okuyor, dahilde okuyor. Milyonların bu esere hayran kalmalarının sebebi bu işte. Daha içerisinde neler var bir bilseniz...

Devamı için 12.lema/ 2. Sual/ 2. Mesele-i Mühimmatı okuyabilirsiniz.