bugün

şimdi diye bir şeyin olmadığı gerçeği

Uzay-zaman ile alakalı bir gerçek.
Mesela ay'ın 1.5 saniye önceki halini görüyoruz. Oturduğumuz yerden ay'a bakarken, tam o esnada ay patlasa ve bunu görseniz dahi 'şimdi olan' bir şey değildir. Gerçekte ay 1.5 saniye önce patlamıştır.

Havadaki güneş mesela. Aslında 8 dakika önce durduğu yerdeydi. Yansıyan ışığı bize 8 dakikada geldiği için biz 8 dakika önce olduğu yeri görüyoruz.

Bu entryi okurken baktığınız telefon ya da bilgisayar mesela. Ortalama 50 cm uzaklığınızda diyelim. Bunu dahi şimdi okumuyorsunuz. Yaklaşık olarak saniyenin milyarda 2'si kadar önceki halini görüyorsunuz. Odanızda baktığınız herhangi bir eşyanın saniyenin 10-20 milyarda 1'i kadar önceki halini görürsünüz. Bir şeyi görmek için ışık lazımdır ve dibinizde bile olsa o ışığın size ulaşması zaman alır. O yüzden şimdi diye bir şey yoktur.
Gördüğümüz bir çok şey yaşanmış ve bitmiştir. Mesela kayan bir yıldızı görürüz ama kim bilir o yıldız kaç gün/hafta/yıl önce kaymıştır... bize ışığı/yansıması anca gelir.

Şimdi diye bir şey yoktur yani. Siz bu entryi okurken dahi yoktur. Burası Saniyenin milyarda 2'si kadar hızlı hareket edebilen bir site olsaydı siz bu entryi okurken dahi okuduğunuz şeyler o Esnada değiştirilebilirdi.

Belki başka yerden, başka bir boyuttan bakıldığında içinde yaşadığımız hayatlar/gezegen/dünya da yaşanmış ve bitmiştir, olamaz mı?
Şimdi, ne diyorduk?