bugün

23 ocak amerikanın venezuelaya darbe girişimi

bu yazıyı bilinçlenmeniz açısından yazıyorum.

zamanında türkiyede alevi- sünni sağ sol çatışması çıkartıp askeri darbe yaptıran amerika, ırak halkına tecavüz eden amerika, suriyede milyonlarca ölüm bırakan amerika şimdi de gözünü venezuelaya dikti.

venezuela dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. suudi itlerinden daha çok yani.

olaylar pompeo denen abd başkan yardımcısı itin sosyal medyada, meydanlara dökülün(venezuelalı muhaliflere) biz maduro hükümetini tanımıyoruz demesiyle başladı. hemen bölgedeki kukla devletleri destek açıklaması yaptı.

insanlar fakir, sefalet içersinde bu kadar büyük petrol rezervinin içinde. yıllarca konan ambargo bu ülkeyi fakirleştirdi. neden ? çünkü amerikan petrol şirketleri venezuelanın petrolünü çıkartıp işlemek istiyor. yani durduk yere venezuelanın petrol kaynak gelirinin %60 ına konmak istiyor. haklı olarak veenzuelada bir kuruş bile kaptırmayacağını söyledi.

daha iyi anlamanız açısından suudi itlerinin petrollerini amerika çıkartıyor karşılığında ülkenin petrol rezervlerinden hisse alıyor. yani petolün bir kısmı amerikanın oluyor. buna karşı çıkanlar olmadı mı? oldu sonuç suudi kralı yeğeni tarafından öldürüldü. bir daha suudiler amerikaya ses çıkaramadı.

venezueladaki açlığın sefilliğin sebebi amerikadır. venezulla diğer ülkeler ile ki bunlar rusya, küba, çin, türkiye, suriye, kuzey kore, meksika, bolivya ve daha fazla ülke tarafından destek görmeye başladı. proje kapsamında 5-10 yıllık bir süreçte ambargo delinecek ve fakirlik bitecekti.

işte amerika ya şimdi yada hiç politikasına soyundu. ortada çok fazla bilgi kirliliği var.

türkiye hükümetiyle, muhalefetiyle venezuelanın arkasında hdp dışında her parti maduroyu destekliyor.