bugün

ingilterenin yönetim şekli

Burada atıp tutanların hiçbirinin bilmediği yönetim şekli.

1- majeste
2- lordlar kamarası
3- avam kamarası

Bunlardan bizdeki meclise benzeyen avam kamarası'dır. Hükümeti kurma yetkisini majesteleri avam kamarası'ndan birine verir. Bu birinin bırakın en çok mebusu olan parti başkanını, parti başkanı olması bile gerekmez.

Bu kişi gidip hükümet kurmak için girişimlerde bulunur. Bunda majestelerinin bürokratlarına büyük iş düşer. Onlarla birlikte kurduğu bakanlar kurulunu avam kamarası'nın onayına sunar. Geçerse ne âlâ ki geçmeyecek kurulu zaten avam kamarası'nın önüne çıkartmazlar.

Yasama yetkisi de avam kamarası'ndadır ama burada, majeste tarafından seçilen veya koltuklarını miras alan kimselerden oluşan lordlar kamarası devreye girer. Yasalar iki kamaranın arasında gidip gelerek son şekillerini alırlar ve majestenin onayına giderler. Majestenin sonsuz veto yetkisi vardır. Yani meselâ iki kamara anlaşıp monarşiye son veren yasayı çıkarttılar diye monarşi yasal olarak kalkmış olmaz. Silahlı kuvvetler, yargı ve bürokrasi tümüyle majesteye bağlıdır.

Meselâ birleşik krallık pasaportlarında bile devletin değil, majestenin izni vardır. Majeste kafasına göre savaş ilân edebilir. Falan filan.

Burada avam kamarası'nın seçim sistemine de değineyim: bizdeki gibi d'hont değil, first past the post denen dar alanlı seçim sistemi vardır.

Ha biz ömrümüzde kraliçe'nin her boka burnunu sokmamasına alışığız ama bu durum majestenin yetkilerinin kısıtlı olmasından değil, tebaasına hoş görünme isteğinden.

Örneğin eğer ekstrem bir durum olmazsa birleşik krallık, 30 Mart'ta AB'den ayrılacak ya. Kraliçe 29 Mart'ta tek sözüyle bunu durdurabilir.
güncel Önemli Başlıklar