bugün

maksist devrimi endüstri 4 0 getirecek

asıl basit düşünce tıpkı 20.yy veya öncesindeki marksistlerin düşüncesi gibi düşüncelerdir. marksistler sanayi devrimi, makineleşme yaygınlaşacak hoop devrimler olacak demişti. öyle olmadı. sanayi devriminden bu yana neredeyse iki asır geçti ve marksın öngörüsü tutmadı. önce bunu kabullenin. bu gerçek güneş gibi ortada.

şimdi yeni moda endüstri 4.0 sonrası devrim getirme modası. bu da tutmayacaktır muhtemelen.

firmalar ucuz işgücünden kaçmak için endüstri 4.0 a geçecekler ,fabrikaları kendi ülkelerine çekecekler diyorsunuz. bu zorunlu bir hareket değil ki. bu, vergi dilimlerine göre şekillenecek bir olay,sadece ucuz işgücüyle değil.

örneğin çin diyebilir ki ben yabancı firmalar için vergileri %5 e çekiyorum. avrupada ve abd li firmalar da çinde kalmaya devam edecek. yani iddianızdaki gibi her firma kendi ülkesine gidecek diye bir zorunluluk yok. vergi silahını kaçırıyorsunuz.

ikinci bir husus da endüstri 4.0 a bir kaç yılda geçileceği yanılgısı. modern makineleşmeye bile dünyanın çoğu yerinde halen geçilebilmiş değil. gelişmiş ülkeler dışında, tarımdan sanayiiye,inşaata kadar hala makineleşme istenilen düzeyde değil. sanayileşme/ makineleşme, tahmin edildiği gibi işgücünü kırıma uğratmadı o ülkelerde.. zaten dünyanın bir çok ülkesinde hala makineleşmenin tam olarak yaygınlaşmaması ve bu süreçte yeni iş kollarının açılması, marksın öngöremediği bir şeydi... endüstri 4.0 e tamamen geçiş 100 yılı bulabilir. bu süreç içerisinde de yeni iş kolları açılacaktır. ve marksistlerin tahmin ettiği gibi bir korkunç senaryo ortaya çıkmayacaktır.

marksistler iyi senaryo yazıyor lakın kehanetleri tutmadı geçtiğimiz asırda. yine öyle olur muhtemelen *

Edit : "liberaller dünyaya terörü getiren ve finanse eden insanlardır aynı zamanda"

Solcularin ölümcül argumanini okudunuz az önce.buyuk resmi görmüşler woow! *