bugün

zamanın dördüncü boyut olmadığının ispatı

Bu nasıl bir kafa karışıklığı bilemiyorum ama müsade istemeden lafa dalacağım.

Bir "şey" herhangi bir koordinat sisteminde tanımlanırken "şu ekseni kullanmazsanız olmaz" diye bir kural yoktur. Y ekseni üzerindeki bir noktayı tanımlarken eğer eksenler birbirine dik ise x ve z eksenlerini kullanmasanız da o noktanın y=0 doğrusunda olduğu değişmez.

ikinci olarak boyut konusunu ele alalım. Hiçbirimiz bir boyutlu bir şey görmemişizdir ama zihnimizde bunun karşılığı vardır. Mesela kağıdın üstünde kalemle yapılmış bir nokta tek boyutlu bir şey ile ilgili bir fikir verir. iki boyutlu olduğunda bu şey bir şekile dönüşebilir ve bu şekli birden çok noktayla tanımlayabiliriz. Bu şekile bir de derinlik kattığımda artık şekil cisim olmuştur. Gerçek dünyada karşılığı olan bir bir futbol topuysa bu cisim, ona tekme attığımda dikenlere takılıp patlaması olasıdır. Bu patlama esnasında toplam çevresi ve toplam yüzey alanı sabit kalacak şekilde hacminin azaldığını ve içindeki matematiksel bir fonksyon ile tanımlanabileceğini düşünelim. işte bu fonksiyonu anlamlı kılan zamana bağlı değişimdir. ister diferansiyel ister delta diyin.

Asıl kafa karıştırıcı olanı öne sürüp sizi felsefeyle başbaşa bırakmak istiyorum. Bir sohbette simülasyonda yaşadığımızı düşünen bir arkadaş sıfırıncı boyutun da ihtimaller olduğunu söylemişti (bkz: kuantum) 'dan yola çıkarak. Bir cismin 1.boyutta gözükmesi için 0.boyutta var olma ihtimalinin 1 olması gerekmektedir. 1.boyutta gerçekleşen "ideal şey" simülasyonda yer alabilmek için 2.boyutta bir görü oluşturur. 3.boyuta geçtiğinde ise artık simülasyonun içinde "gerçek bir şey"dir ve rastlantısal özellikleri o kadar fazladır ki insan bilinci, iki boyutlu halini duyu organlarıyla algılayamasa da zihninde görüsü oluşur, fakat tek boyutlu halini 3.boyuttaki rastlantısal özelliklerini kullanamadan bilemeyeceği için tek boyutlu herşey tanımsızdır.

Bu neredeyse kafayı sıyırmış arkadaşın bir de soyut kavramlar için bir teorisi vardı ama unuttum ,ki zaten konumuzla alakası yok ama seni seviyorum.