bugün

tarihi eserlerin farklı amaçlarla kullanılması

Tarihi eserler nasıl tahrip edilirin diğer adıdır. Tarihi eserlerin günümüzde amacı doğrultusunda kullanılması bazı durumlarda mümkün değil ancak birkaç örnekle ne demek istediğimi anlatacağım.

Yer bir medrese binası. Osmanlı döneminden. Restore edildikten sonra bir süre el sanatları merkezi olarak kullanılıyordu daha sonra ne mi oldu alıp bir sansara verdiler.

Yer bir bedesten. Restore edildikten sonra bir süre yine el sanatları merkezi halindeydi. izmir'deki kızlarhanı gibi bir yer. Daha sonra ne yaptılar biliyor musunuz? Onu da bir ucuzluk pazarına kiraya verdiler.

Yer bir kilise. Efendim bu şehrin ahalisi biz kilise istemeyiz diye hay huy ettiler. Yıllarca metruk bir şekilde kaldı, defineciler cirit atmış zamanında. Bir dönem tüp deposu olarak kullanılmış.

Hani siz bekliyorsunuz. Bu tarz yerler işlevini yitirmiş. Ancak tarihi yapı olarak günümüzdekiler bunlara yaklaşamıyor. Biz medrese binasında Sahaflar olur derken sansarlar el attı, bedestende gençler için bir mekan oluşturulur derken kap kacak doldurdular.

işte kültür sanat dersin biri gelip her şeyi yerle yeksan eder.