bugün

abd ara seçimleri

Daha kaç milyar dolar harcaman gerek Mr. Trump?

Abd artık çekilmek istediği Afganistan'da hava kuvvetleri kurmak için 6 milyar dolar harcadı. Süreci hızlandırmak için 12 milyar dolar daha harcamayı göze aldı.

Peki Afganistan'da ne oldu? Taliban takır takır Abd'nin yetiştirdiği adamlar sıktı.

En son ülkede yetiştirilmiş son C-130 askeri uçağı teknisyeni kadını öldürmüşler. Yeterli kadro kurulabilse abd üssünü kapatıp gidecek ama bugün asker çekse kargo uçağı indirdiğinde uçağa yer hizmeti yapacak adam yok.

Benzer bir süreci Suriye'de yaşıyor.

Milyarlarca dolarlık silah sevkıyatı haberlerini okuduk, videolarını izledik. Bölgedeki ypglilere zırhlı araç veriyor ve başlarına da diktiği komutanlara eğitim veriyor. Sonra ne oluyor?

Kıyam hareketi, Işid, El Kaide hücreleri veya pkk'ya kazan kaldırmış aşiretler hepsini takır takır vuruyor.

Son günlerde gördük ki; Rakka'da olan olaylar akabinde pkk-arap gerginliği daha da büyüyecek.

sırf bu yüzden pkk akabinde ypg de tasfiye edilebilir.

pkk'nın Türkiye'de yaptıklarını ve Türkiye'nin müdahale fırsatı elde ettiğini bir kenara koyun.

abd iç kalkışma sırasında bu ihtimale karşı sdf'yi kurdu ama iki peç sökmek yenisini takmakla Türkleri kandıracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

suriye ve ırak kuzeyinde yönetim boşluğunu gören TSK bunu fırsat bilip ki Birleşmiş Milletlerin verdiği haklara göre girdi ve girer. Kimse de bir şey diyemez. Bu sürecin sıkıntıları da tehlikeleri de mevcut ama riski göze almak gerek. Bu süreci feraset sahibi askerler ile atlatabiliriz.

TSK buraları ele geçirirse karşımıza bu sefer iki tehlike çıkar diye düşünüyorum.

Irak ve Suriye kuzeyinin Türkiye'ye dahil edilmesi ve akabinde yerel yönetimlerin dizayn edilmesi sonra da özerk bir devlet kurulması. işte bizlerin siyasi iradeyi burada göstermesi gerekecek.

Yani Türkiye Cumhuriyeti eliyle özerk bir kürdistan kurulmasının önüne geçmemiz gerek. Haksız mıyım?

Abd bu noktada Afganistan'daki gibi sıkıntıda.

Bir yandan edinimlerini Türkiye'ye kaptırmak ile orta ve uzun vadede kurduğu ypg - sdf düzeninin afganista'daki gibi milyarlarca dolara rağmen çökmesi arasında gidip gelmeye başlayacak. Abd'nin bu noktada işi adeta Vietnam gibi kendi aleyhine mahvedeceğini düşünüyorum.

Ayrıca abd ara seçimi sonuçlarını da iyi değerlendirmeli.

Bakalım abdliler Türkleri ne derece karşısında görmek ister? Bu konuda senatoda çok farklı görüşler var. Trump'ı özellikle Türkiye ile daha fazla papaz olmaması için sıkıştıracaklar. Özellikle diyecekler ki daha kaç milyar dolar harcaman gerek Mr. Trump?

Unutmamalı ki Trump'ın seçim vaadleri yüzünden dünyada parasal bir daralma tetiklendi.

Son olarak dikkat ederseniz yukarıda hiçbir yerde selo ya da hdp yok. Çünkü onlar da başına ödül konulan pkk liderleri ile beraber sürecin kaybedenleri arasında.

Rusya ve Esad'da Türkiye'nin varlığını kabul etmediği sürece abd karşısında yol alamayacaklardır. Türkiye karşısında tek yapmaya çalıştıkları şey Türkiye'nin varlığını amaçsızlaştırmak ama geçmiş olsun Türkiye 1 günde girmediği gibi 1 günde de çıkmayacak.