bugün

beyni kullanma kılavuzu

01 Anılarınızı Depolayın
Beyniniz her zaman bir depo gibi çalışır. Telefon numarası gibi kısa bilgileri veya geçen yıl doğum gününde neler yaptığınız gibi uzun ve yoğun bilgi içeren anılarınızı depolar. Bilgileri kaydedin, hatırlayın ve gözden geçirin. Bu sayede güçlü bir hafızaya sahip olacağınız gibi, unuttuğunuz birçok bilgiyi de yeniden canlandıracaksınız. Hatıralarla dolu hayatınızdaki her şey beyninizde depolanırken, size de bu depoyu kullanma şansı doğacak. Değerlendirin!

02 Duygularınızın Merkezini Keşfedin
Beyin sadece bilgi depolayan mekanik bir yapı değildir. Kalple bağdaştırılan hislerin merkezi de beyindir. Duygular, motivasyonlar, umutlar, korkular, heyecanlar... Hayat tecrübelerinize bağlı olarak korkacağınız nesne veya olayları yine beyninizin size yolladığı sinyallerle belirlersiniz. Bu sinyalleri kontrol etme gücü size aittir. Keşfedin!

03 Bilgi Birikiminizi Geliştirin
Gereksiz bir bilgi, beyinden kolayca atılabilir; önemli gördüğünüz deneyimler hayatınız boyunca size yardımcı olur. Zaman içinde edindiğiniz bilgilerin önemini fark edin ve bunları değerlendirin. Beyninizin sunduğu bu imkânı değerlendirdikçe zekânız da gelişmiş olur. Geliştirin!

04 Stratejik Düşünün
Hedefinizi bir piramit olarak düşünün ve bu piramidin en tepesine sizin için en önemli şeyleri koyun. ileride nasıl biri olup nasıl anılmak istediğinize karar verin. Amaç belirlemek, kendinizi kodlamak, stratejik düşünmek, yol haritanızı çizmeye benzer. Öncelik sıralamanıza göre zaman yönetimi geliştirin. Öncelik sıralamanız tamamen sizin elinde. Düşünün!

05 Sevdiğiniz Sporu Yapın
Düzenli spor veya haftada bir terleyecek kadar yapılan spor, ruhu toparlar. Aynı zamanda olumlu düşünmenize de yardımcı olur; beyninizi geliştirir ve genç tutar. En sevdiğiniz sporu belirleyin. Spor yapın!

06 Beyninizi Zorlayın
Zihinsel egzersizler, beyinde sinirsel bağlantı havuzunu zenginleştirir. Beyinde bağlantı sayısını en çok artıran faktörler; yorum yapmak, tekrar yapmak, yeni şeyler öğrenmek, yeni deneyimlere açık olmak, alışkanlıkları terk ederek rutini değiştirmektir. Zorlayın!

07 Basit Olun
Mutluluk parfüm gibidir; kendinize sürmeden başkasına bulaştıramazsınız. Yürüyebilmek, konuşabilmek, ağlayıp gülebilmek bile başlı başına birer mutluluk kaynağıdır. Küçük şeylerle mutlu olmak yine sizin elinizde. “Az ye, az uyu, az konuş.” felsefesini ilke edinin. Her şeyde ölçülü olmak beyin dostudur. Basit olun!

08 Sosyal Temas Kurun
Zengin ve uyarıcı ortamlarda büyüyen çocukların test performansları, yalın ve durgun ortamlarda yetişen çocuklara göre daha iyidir. Hayvanlarla, insanlarla, çiçeklerle bağlantı kurun, konuşun ve onlarla anlaşın. Sosyal temas kurun!

09 Gülümseyin
Hayatınızın hiçbir anında gülmekten kaçınmayın. Siz güldüğünüzde, organizmanız güzel bir mesajla iyileşir. Çünkü gülme esnasında diyaframınız kasılır; karaciğer, dalak, mide, bağırsak gibi birçok organınız uyarılır. Aynı zamanda yüz, boyun, kol, karın kaslarınız gevşer. Gülmek, beynin haberci dopamin kullanan parçalarını harekete geçirir. Dolayısıyla gülmek beyin için zevklidir ve hatta bağımlılık yapar. Yüzlerinde gülümseme çizgileri olanların 8,5 yıl daha uzun ömürlü olabileceklerini unutmayın. Gülümseyin!

10 Yazı Yazın
Düşünce süreçlerini netleştirmek, önemli bilgileri hafızanıza kazımak ve gelecekte daha iyi hatırlamak için yazı yazmak en iyi yöntemlerden biridir. Parlak fikirlerinizi daha verimli bir hale getiren yazmak, beyin için de çok özel bir egzersizdir. Böylece daha analitik bir düşünme biçimine sahip olursunuz. Yazı yazın!

11 Net Olun
Dağınık bir oda veya karışık bir çalışma alanı, düşünmeyi verimsizleştirir. Zihinsel işler yapacağınız yeri buna uygun biçimde tasarlayın ve şekillendirin. Bulunduğunuz ortam kadar kendinizde de sadelik ve netlik önemli. Zor bir zihinsel işe başlamadan önce kendinizi gevşetin. Bedeninizi, ruhunuzu rahatlatın ve ne yapacağınızı netleştirin. Net olun!

Kaynak:https://www.skylife.com/t...7/beyni-kullanma-kilavuzu