bugün

yazarların ziyaret ettiği şehirlerimiz

gerek iş gerekse turistik olarak konaklanılan şehirlerdir.

şahsım adıma söylemem gerekirse kırkın üzerinde şehrimizde bulundum. kimisi önyargılarımı kırdı, kimisi beni olumsuz yönde etkiledi.

bölge bazında ziyarette bulunduğum ve önemli gördüğüm şehirlerimizle ilgili kısa bilgiler girmek isterim.

güneydoğu anadolu;

şanlıurfa - şehir merkezine girişte ‘peygamberler şehri urfa’ya hoşgeldiniz’ şeklinde bir yazı bulunuyordu ben gittiğimde fakat ben hiç peygamber görmedim. ayrıca peygamberlerin zamanında ikamet ettiği bir kültüre değer toplum da göremedim. şehir resmen hırsız kaynıyor. çok kolay bir şekilde sizi şehrin yerlilerinden ayırabiliyorlar ve turistik olarak bu şehirde bulunduğunuzun farkındalar. balıklı göl oldukça muazzam bir yer, yem satılıyor balıklara atmak için. gittiğim dönemde tası 50 kuruş idi. siz balıklara yem atarken çantanızdan cüzdanınız kuş olup uçabilir, dikkat. gölge bu şehirde her şey. gölge bulunmayan bir bölümde sıcaklık 220 dereceye kadar çıkarken gölge altında 50 dereceye kadar geriliyor. yanlış hatırlamıyorlarsam baharatçıların falan olduğu bir sokak vardı, her yerden et mangal kokusunun geldiği. orası çok otantik ve güzel bir bölgeydi. ilçelerinden ise viranşehir’e gittim. burayla ilgili lafı uzatmaya gerek yok. adına münasır bir yer. call of duty yeni oyununda bu bölgeyi haritalandırıp oyuna monte edebilir.

diyarbakır - önyargılarla gittiğim bir şehrimiz fakat gittiğimde biraz fazla önyargıya sahip olduğumu farketmiştim. halkı urfa halkına oranla çok çok iyi durumda. hem eğitim hem maddi gelir açışından. diyarbakır gerçekten de o klasik tabire uyan bir yer. doğunun paris’i.

gaziantep - mükemmel bir gastronomi şehri. buraya atanıp gelen memurlarla tanıştım, çoğu bu şehrimize gelmeden önce 60 kg olduklarını söylüyor fakat yemek kültürü o kadar zengin ve leziz ki kendileri 90 kg sınırlarına vurmuşlar, şehirde çok fazla fitness center var. neden olduğunu tahmin edebiliyorsunuzdur. çok büyük bir şehir. sanıyorum batıda özellikle de ege’deki birçok şehirden de büyüktür.

doğu anadolu;

kars - ani harabelerini ziyaret için bu şehrimize gitmiştim. kars müthiş bir müze formunda. rus ve ermeni dönemlerine ait binalar şehre farklı bir hava katıyor. insanı konusunda bu kadar cömert konuşmak imkansız. özellikle de selim adında bir ilçesi var ve neden varolduğunu inanın bilmiyorum.

ığdır - sanıyorum ülkemiz sınırları içerisinde bundan daha garip bir şehir yoktur. şehri sanki bıçakla ikiye bölmüşler gibi bir ortam var. sınıra yakın bölgelerde azerbaycan türkleri yaşıyor. şehrin diğer kısmı ise kürtlerin yerleşim yeri. birbirlerinin alanlarına pek girmiyorlar. vali yolu diye bir yer var, cadde. üzerinde kafelerin kalitesi ve çeşitliliği sanıyorum ilk 10’a girer. şehrin zengin kesmi azerbaycan türkleri. neredeyse tüm işletmeler bu topluluğun elinde, çalışanlar ise kürt vatandaşlar. karakoyunlu adında bir ilçesi var. ilçe chp belediyesi tarafından idare ediliyor. merkez belediye ise yanlış hatırlamıyorsam hdp tarafından kazanılmış fakat şehrin büyük bir kısmı mhp seçmeni. ak parti seçmeni ise neredeyse yok gibi ya da bana denk gelmedi. şehirden iki milletvekili çıkıyor, biri mhp’den diğeri hdp’den. demiştim, sanki bıçakla ikiye ayrılmış bir şehir. bu şehrimizde gördüğüm atatürk portresini ve türk bayrağı sayısını ankara’da görmedim ben.

van - çok büyük bir şehir ama bir o kadar da karışık. halkı kadınlara gram değer vermiyor. bankta tek başına oturan bir kadına bile iyi gözle bakılmaz denildi bana bu şehirde. çok çok ilginç bir şehir. van gölü muhteşem, kahvaltısı eşsiz. turstik yerleri sınırlı fakat çok değerli.

ağrı - neden var olduğu belli olmayan bir şehir. ağrı dağı’ndan adını aldığını düşünebiliriz fakat ilginç olan şu ki dağın yüzde 70’i ığdır topraklarında bulunuyor. inanılmaz kaçakçılık var bu şehirde ki özellikle doğubeyazıt’ta. doğubeyazıt karışık bir yer ama çok eski yerleşim yeri, gerçekten yazık.

şırnak - adını duyduğunuzda irkildiğiniz bu şehir dedikleri ya da haberlere konu olduğu kadar karışık. her an her şey olabilir hissi veriyor, adıyla bile.

erzurum - bir insan neden yaylada 12 ay yaşamak ister? inanın bilmiyorum. pasinler diye bir ilçesi var. özellikle gidip gördüm, türk’ün en önemli savaşlarından biri olan pasinler savaşı’nın vuku bulduğu yer. yanlış hatırlamıyorsam türklerin anadolu’daki ilk savaşı. inanılmaz bir coğrafya, sanırım en yüksek rakımlı yerleşim yerlerinden biri. orada o düzlüklere bakıp savaşı hayal edebiliyorsunuz çünkü neredeyse savaşın yapıldığı tarihten bu yana bir şey değişmemiş. o rakımda, o coğrafyada ordular birbirlerine girmiş, ordulardan biri bizans ordusu, erzurum pasinler ve bizans kelimeleri yan yana gelebilir mi? evet gelir. oradan da kars ani’ye gidip tarihi ani bölgesini fethediyor türkler. gidip görülmesi gereken yerleri var. mesela peri bacaları var bu şehirde, garip değil mi? inanın ülkemiz açık hava müzesidir.

erzincan - bir iş için bulundum. pembe bir konakta iş yemeği yemiştik, bir de tercan diye ilçesine gittim. çok geri kalmış bir yer. pembe konak demiş miydim? pembe konak demişim.

karadeniz;

samsun - gördüğüm en teneke şehirlerden biri. şirinler adında bir samsunspor taraftar grubuna sahip. ömrümde bu kadar vasıfsız, ipe sapa gelmez, boş beleş adam topluluğu görmedim. sanki yarardan çok zararları var takımlarına. atakum güzel-di. sonraları büyük bozmuş ama üniversite altlarında hala nezih bir yaşantı var, 5 seneye oraya da ulaşırlar. denizi çok sığ ve tamamen kumlu. denizin içinde 50 metre yürümeniz gerekiyor yüzebilmek için ve böyle sığ bir denizde her sene yüz kişi civarı boğulma vakası gerçekleşiyor. garip, tabi elin suriyelisi nerden bilsin yüzmeyi.

trabzon - memleketim. trabzon ilginç bir şehirdir. müze de diyebiliriz kendisine. her köşesinde binlerce yıllık yapılar bulunur. insanı biraz terstir ama asla arkadan iş çevirmez, köstek olmaz. şehrin insanları turiste çok alışık. avrupa’dan ve uzakdoğu’dan çok turist geliyor, hristiyanlar için birçok yapı var. kimisi hacı olmaya geliyor kimisi ziyarete. araplar tarafından yomra adında bir ilçesi işgale uğramış durumda. şehirde çok zengin bir arap kesmi var, tatile geliyorlar ve trabzon yaylalarını işgal etmiş durumdalar. suriyeli çok nadir görebileceğiniz bir etnik köken, halk suriyeli mültecileri burada barındırmıyor ama katarlı, suudi gibi ‘paralı’ halkları görmekten memnun. trabzonspor burada her şey. bir yerin wi fi şifresini bilmiyorsanız trabzonspor1967 yazmanız yeterli ama kotayı aşmayın, dikkat.

çorum - sadece leblebi. başka bir olayı yok.

tokat - yere batan sarayı gibi bir yeri var. bir de içme suyu güzel. sanırım niksar ilçesi.

amasya - iki dağ arasında akan bir nehrin sağına soluna kurulmuş şehir. sıkıcı ama güzel. yolda yürürken dur lan şu dağa çıkayım bi sigara içip ineyim diyebileceğiniz bir şehir. yarın da yolun karşısındaki dağa çıkabilirsiniz.

kastamonu - antalya’ya da gitmiş biri olarak bu şehirdeki orman yoğunluğunu görünce şaşırdım. tüik verilerine göre şu an ikinci sırada. çok temiz bir havası var ama çok kayalık bir bölge. sanırım masif bir arazidir. abana diye bir yer vardı, denize giriliyordu.

sakarya - ilginç bir yer. bir şey yazmaya sanırım gerek yok. trafik kuralları bu şehirde şehir meydanında ferman gibi 24 saat bağıra bağıra okunmalı. karasu diye bir yerde denize girdik, deniz mi bize girdi biz mi ona belli değil. çok dalgalı, alıp sizi tabana vuruyor. taban taş, dayak mı yedik serinledik mi bilemiyorum.

sinop - cennetten bir köşe. havası inanılmaz temiz, insanı inanılmaz naif. kültürlü ve kaliteli. sahilleri muhteşem, suyu muazzam. el değmemiş bir bölge resmen. sanıyorum güney’de olsa dünyanın en iyi tatil yörelerinden biri olurdu.

artvin - gerçek karadeniz kültürü. tulum, tulum, tulum. dağları müthiş, fotoğraf makinanızı alıp düşünmeden buraya gidin. insanları da çok iyi davranıyor. muazzam bir yer.

rize - fenerbahçe, reis ve dolgu üçgeninde varolmuş şehrimiz. şehir maalesef siyaset kokuyor, müthiş bir doğası var. siz yürüyorsunuz sokaklarında tam boy reis reklam tabelaları da sizinle yürüyor. çokça siyasetçi çıkmış bu şehirden, son olarak çıkan siyasi kişilik ise cumhurbaşkanımız recep tayyip erdoğan.

bayburt - no comment. mantıksız bir yer. neden şehir olduğunu ve kendine ait plakasının var olduğunu anlamadığım bir ilçe.

gümüşhane - bayburt v2. tek numarası trabzon’a yakın olması. bir de yaylası var, kelkit, orası iyi.

iç anadolu;

ankara, eskişehir üzerine yazmaya beis görmüyorum.

konya - alaaddin tepesi diye bir yer vardı sanırım. ayakkabı boyacısı çocuklar size falçata çekiyor orada. mevlana alanı güzel, çok farklı ülkelerden gelen insanlar vardı buraya. suya bozuk para atılıyordu yanlış hatırlamıyorsam, o paraları çocuklar dalıp topluyordu. neye niyet kime kısmet. sokakları çok temiz, yere izmarit attığınızda uyarıyorlardı. şimdi ne durumda bilemem ama içindeyken şu tabiri çok duyardım. polisin mesai yapmadığı yer diye. bir de en çok alkol bu şehirde tüketiliyor cümlesi var. bu ikisini duymadıysanız gerçek konya’ya gitmemiş olabilirsiniz. bilimiyle ünlü bir şehrimiz.

kütahya - arabesk rap fabrikası.

kırıkkale - arabesk rap fabrikası.

kırşehir - neşet ertaş.

yozgat - bu şehirle ilgili şunları duymuştum. altında maden olarak toryum mu öyle bir şey olduğu söyleniyordu. nükleer santraller arttıkça bu şehrimiz kalkınacağına inanıyor. maden dedikleri gibi varsa neden olmasın?

ege;

izmir üzerine yazmaya gerek duymuyorum.

aydın - bir şehrin sahil bölgesiyle iç bölgesi arasında bu kadar fark olabilir mi? olabilirmiş. ben bu şehirde bunu deneyimledim. inanılmaz güzel sahiller ve iç anadolu’yu andıran iç bölgeleri. çok iyi zeytinyağı.

muğla - bir il ilçesinin yanında ezilebilir mi? burayı görün, şehir merkezi ve bodrum arasındaki milyonlarca farkı rahatlıkla bulabilirsiniz. zeki müren kokuyor ayrıca.

marmara;

istanbul hakkında yazmaya gerek duymuyorum.

kırklareli - sanırım iğneada adında mükemmel bir yere ev sahipliği yapıyor. gidin görün.

edirne - burada ömür boyu yaşanabilir. belediyecilik kötü, şehrin bir yorgunluğu var ama insanları pırlanta.

tekirdağ - edirne ile birlikte ayrı bir kafada olan başka şehrimiz. kahvelerinde bira içilebiliyor ve aynı zamanda ud çalınıyor. çok güzel bir yer.

akdeniz; yazacak pek bir şey yok. tatil, sıcak, güneş, silah falan.
ve daha niceleri. ülkemiz her bölgesi, her köşesi rengarenk bir yer. her sınır bölgemiz komşusu olduğu bölgelerin kültürü ile alışveriş içine girmiş ve iç anadolu hariç her bölgemizde bunun izlerini gördüm. bu özellik muazzam bir ayrıcalık. buna sahip olduğumuz için tek tip değiliz, tek tip olmayan ülke insanları arasında daima sorunlar olur ama birlikte yaşamaktan da imtina etmezler. çünkü birileri ile iç içe yaşayarak gelişmiş kültürleri vardır. ülkemizi gezin, her bir köşesi ayrı bir hikayedir.
güncel Önemli Başlıklar