bugün

payitaht abdülhamid de anlatılan çalıntı hikaye

senaristler iktibas yaparken intihal duruma düşmemek için kulaktan dolma afaki söylem bilgi ile hareket edemezler.
replikler her ne kadar senaryoya sadık kalarak hazırlansa da veya oyuncular doğaçlama yapsalar da tarih akışı içinde muallak olan olay kişi mekanları gerçek olarak yansıtılamaz.
bunun için film sonu veya başında, konu içerik olarak veya filmin bir sahnesi bölümünde adı geçen kişi-olay vb durumda kaynak gösterilmeli.

burada söz konusu din teması (aslında bir kase altın) işlenmesi, isim vermeden dizinin o bölümünde osmanlı sultanlarının bazı dönemlerde yaşadığı ilginç ibret alınacak olaylar arasında gibi filmin başı-sonunda 2 saniyelik bir yazı böyle tartışmaları yaptırmaz.

evet, yapımcılar senaristler kalitesiz ama onlara kızamıyorum. kalite, arz-talep dengesinin yansımasıdır. anonim yapıya evrilmiş bir söylem-hikaye sanki olmuş gibi bırakın her hangi bir tarihi dönemde bir padişaha yamanmasını, bir kaynak gösterilmeden yarın kılıçdaroğlu veya erdoğan için de işlenebilir.

fatih sultan mehmet gibi padişahın yüzlerce yıl önce yediği midye istakozun bile sipariş listesi, mutfak masrafı ödeneği kaynakları var iken bir padişahın kese kese altını babasının malı gibi dağıtması neden kaynak olarak vesikalarda yok?
bunu bile sorgulayacak bilgisi olmayan beynini kullanmayan, muhteşem yüzyıl diye çekilen ve osmanlı'nın rezil yüzyılı olan, osmanlı devletinin çağı yakalamasında son şans olan en değerli evladını devlet adamlarını bilim adamlarını asarak boğarak kökünü kurutan yıkılmasının temelini atan kanuni'nin öz oğlunu boğdurduğunu 400 küsur sene sonra öğrenen ve bursa da muradiye külliyesine akın eden bir kitleye ne verseniz alıyor.

adamlar kalkıp eli yüzü düzgün bir film çekseler kafir vatan haini osmanlı'ya hakaret ediyor diye set falan bırakmaz, oyuncuları linç ederler.
tabi ki öncelikle senarist yapımcı oyuncular silivri postası olmasa...

bu sırada osmanlı hanedanı üyeleri bu vb nice rezaletleri osmanlı torunuyuz diyen cahilleri bu benzeri basitliklere dava açmıyor müdahil olmuyor.
ne abdülhamid ne de başka bir padişah mezarından kalkıp telif hakkı da istemiyor.