bugün

gelişmiş kapitalizmin çilesi

görsel
fidel castro'nun bir makalesi;

''Geçen Pazartesi, ayın 9’u, diğer tüm günler gibi çaresiz bir krizin ortasındaki gelişmiş kapitalizm için harika bir çelişkiler günüydü. O gün, anti-kapitalist olduğu yolunda hiçbir belirti olmayan ingiliz haber ajansı Reuters şöyle yazdı: “Bazı büyük ekonomileri, hammadde fiyatlarındaki yükselişle hatırlanan bolluk yıllarından sonra ciddi bir yavaşlama hatta durgunluk içinde olan Latin Amerika bu yıl hissedilir ölçüde daha az büyüyecek.”

Sınai Kalkınma Bankası’ndan (IDB) bir ekonomist olan Lora’nın işaret ettiğine göre Sınai Kalkınma Bankası kendisi öngörülerde bulunmuyor: ‘Latin Amerika’nın tüm büyük ekonomilerinde düşüş olacağına ilişkin öngörüler dikkate alındığında, kimse bölgenin yüzde birden fazla büyüyeceğini söyleyemiyor. Eğer öngörülere bakacak olursak büyük ekonomilerin neden çöktüğü görülür.’

Lora’ya göre ‘ihraç malları talebini düşüren finansal krizden derinlemesine etkilenen bölge kısa zamanda istikrara kavuşamayacak.’

IBD tarafından kanaat önderleri arasında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre büyük çoğunluğun önümüzdeki dört yıl içinde bölge ülkelerinin kişi başına düşen gelir bazında durgunluk veya bir düşüş yaşayacağını tahmin ettiğinin altını çizen Lora ‘Kriz birkaç yıl sürüp geçip giden bir şey olmayacak, bazı Latin Amerika ülkelerinde daha uzun sürecek’ dedi.”

Aynı gün, ispanyol haber ajansı EFE şu bilgiyi geçti:

“Bugün ingiliz gazetesi Guardian, kokain üretiminin bir dizi Latin Amerika ülkesine yayıldığını ve bazılarının uyuşturucu ticaretine karşı savaş açmaya davet etmesine neden olacak derecede büyük bir şiddet dalgası ve nüfus hareketliliğine yol açtığını yazdı.

Gazete, milyar dolarlık karlar toplanmasını sağlayan bu endüstrinin pek çok çiftçiyi arazilerini terk etmeye zorladığını; çeteler arası savaşlara ve devlet kurumlarında yolsuzluğun yaygınlaşmasına yol açtığını ortaya koyuyor.

Sadece Meksika’da 6000 kişi geçen yıl bu tür faaliyetlerin sonucunda hayatını yitirdi ve şiddet ABD’nin kendisine doğru kuzeye yayılıyor.

Aynı zamanda, yeni uyuşturucu ticareti anayolu hızla Güney Amerika ve Batı Afrika arasında gelişti. iki kıtayı birbirine bağlayan ve ‘devletlerarası 10’ ismiyle vaftiz edilen koridor 10 derecelik enleme yayılıyor.

Gazetenin görüştüğü neredeyse herkes Avrupa ve Kuzey Amerika’nın doyumsuz kokain talebinin tüm çabaları boşa çıkardığını ve Latin Amerika’ya büyük zarar verdiğini söylüyor.

Kolombiya eski devlet başkanı ve Latin Amerika Uyuşturucu ve Demokrasi Komisyonu eş-başkanı Cesar Gaviria, ‘uyuşturucuya karşı mücadelenin bir başarısızlık örneği olduğuna inanıyoruz çünkü hedeflenen hiçbir şey elde edilemedi’ dedi.

Gaviria’ya göre, ‘yok etmeye, yasaklamaya ve kriminalizasyona dayanan yasakçı politikalar beklenen sonuçları doğurmadı. Bugün uyuşturucudan kurtulma hedefinin hiç olmadığı kadar uzağındayız.’

Bolivya anti-narkotik polis şefi Col. Rene Sanabria Amerika Birleşik Devletleri’nin Kolombiya ve Peru’daki hammaddeye karşı savaşı içeren stratejisinin işlemediğini belirtti.

ABD’li Brookings Enstitüsü’nün raporu ve Harvardlı iktisatçı Jeffrey Miron’un 500 meslektaşı tarafından desteklenen bağımsız çalışması bir yaklaşım değişikliğine çağrı yapanların sesine eklendi.”

AFP Ajansı yayınladı:

“Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon bu Pazartesi ABD’ye özellikle ortak sınır bölgesinde yoğunlaşan uyuşturucu ticareti konusunda payına düşen sorumluluğu üstlenmesi çağrısında bulundu.

Meksika’ya resmi bir ziyarette bulunan Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ile gerçekleştirilen bir toplantı sırasında yaptığı konuşmada Calderon, ‘ölen yüzlerde Meksikalı polis adına, ABD’nin uyuşturucu ticareti ile savaşta kendi payına düşen sorumluluğu üstlenmesinin hayati önemde olduğunu düşünüyorum’ dedi.

Bunun da ötesinde Calderon Washington’dan ABD’deki Meksikalı uyuşturucu tüccarları ile ilgili bilgileri paylaşmasını istedi. ABD, büyük ölçüde kuzey komşusuna bağlı karteller tarafından doyurulan en geniş kokain tüketicisi piyasası konumunda.

Calderon, Sarkozy ile Ulusal Saray’da yaptığı görüşmenin ardından bir gazeteciye, ‘eğer ABD istihbarat birimleri ya da özel polisi ya da askeri ajansları ABD’deki Meksikalı suçlularla ilgili bilgiye sahipse, bu bilgiyi istiyoruz’ dedi.

Meksika hükümeti uyuşturucu kartelleri ile mücadele için 36 bin askerin içinde yer aldığı bir federal operasyon başlattı. Bu savaşın başlatılmasının başlıca nedeni 2008’de ABD’ye uyuşturucu transferinin 5 bin 300 ölüme neden olmuş olmasıdır .”

Aynı gün, ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü Nancy Pelosi ülkenin petrol ithalatı bağımlılığını azaltmak amacıyla yakıttaki etanol oranının %15’e kadar arttırılmasının kararlı bir savunucusu olduğunu ilan etti.

ABD’deki etanolün insani gelişmede çok önemli bir yeri olan tahıldan üretildiğini biliyoruz.

Ajansların geçtiğimiz Pazar geçtiği bu en yeni haber başlıkları aynı gün Granma’da özetlenen Atilio Boron’un vardığı sonuçların ne kadar güvenilir olduğunu ortaya koyuyor.''

2009
güncel Önemli Başlıklar