bugün

uzaylılar olsaydı çoktan gelmişlerdi

umutsuz bir yaklaşım. uzaylıların varlığını drake denkleminden yola çıkarak veya tamamen sezgisel bir a priori olarak kabul edersek, belki de teknolojileri bizi keşfetmek için yeterli derecede gelişmemiştir.

bir düşünelim...

eğer andromeda galaksisinde bizim gibi gelişmiş bir yaşam türü varsa, mutlaka gökyüzünü inceleyip bizim galaksimizi görüyorlardır. tabii bilgi iletim hızı ışık hızıyla sınırlı olduğundan ötürü şu an geçmişimizi görüyorlar orası ayrı. geçmişimizi görseler bile burada bir galaksi olduğunu kesin biliyorlar. eğer bizden daha gelişmiş bir teknolojiye sahiplerse farklı bilgi iletim yöntemlerini keşfedip anlık bilgi de alıyor olabilirler. yıldızlararası yolculuk için bizim bildiğimiz belli başlı teorik fikirler var. mesela bir warp motoru inşa edip onların yanına gidebiliriz. tek sorun yetersiz teknoloji, kütleçekimi ve uzay-zamana dair eksik ya da yanlış bilgiler. demek ki en yakınımızdaki galakside bir akıllı yaşam varsa onlar da henüz yıldızlar arası seyahat için bilindik bir yöntem keşfedememişler. belki de bizden faha farklı bir yol izliyorlar. biz ftl teknolojilerinden bahsediyoruz ama belki de onlar tamamen farklı bir matematik kullanıp yine yetersiz kalan teoriler geliştirmiş olabilirler. bunlar akla gelen ilk fikirler.

aslında fazla uzağa gitmeye de gerek yok. galaksimiz içerisinde de bizim gibi akıllı yaşam formları mevcut olup hala gelemiyor olabilirler. demek ki bizden daha gelişik değiller veya en fazla bizim gibi, bize yaklaşık derecede gelişmiş varlıklar.

nerede olduğunu bilmediğimiz ve görünür evrenin ötesindeki galaksilerde evrenin en gelişmiş varlıkları olsa bile bizi bulamayabilirler. ne kadar gelişmiş olurlarsa olsun biz ışık hızını bilgiyi maksimum hızda ileten evrensel bir sabit olarak biliyoruz. bu durum ve evrendeki galaksi sayısı düşünüldüğünde oradaki varlıkların bir kumar oynayıp zarlarının bizim galaksimizin üzerine düşmesini beklemek zorundayız.

bir ihtimal daha var. belki insanlık ortaya çıkmadan önce gelenler oldu ve gittiler. dünyada bir şey olmadığını düşünüp başka bir galakside çoktan bize benzeyen yaşam formları bulup onlarla takılıyor olabilirler.

her ne olursa olsun bir gün birbirimizle karşılaşacağız.