bugün

insan neden kendi türünü sevmez

var mıdır bu kadar kendi türüne düşman olan bir canlı daha? bu pesimist (realist?) şahsa sorsak dünyayı mahvettiğimizi, onu tükettiğimizi ve bir o kadar da zalim olduğumuzu söyler. bu kafada olmayan bir tek ben varım sanırım. dünya dediğin yer zaten bizim için var ve en üstün yaşam formu da biziz.

- hadi oradan ya! en üstün fln değiliz, akıllı olmamız bizi üstün yapmaz! ayrıca dünya bizim içinde yok! dünya tüm canlılar için var!!1

diye bir yorum göreceğime çok eminim. şimdi arkadaşım, doğada insan besin zincirinde bir hayli altta olabilir fakat aklı sayesinde en üste çıkmayı başarabilmiş bir türdür insan. hem kaldı ki hayatta kalabilmek içinde bu kaynakları seve seve tüketmek zorundayız. en fazla gereksiz yere tüketilen ve fuzuli zarar verilen kısımları eleştirebilirsin. ama onda da insan türünü suçlayamazsın.

çünkü aklı olan bir varlıktan her şeyi bekleyebilirsin. o düşünür ve kendi iç dünyasında da doğruyu ve yanlışı istediği biçimde yorumlayabilir. hele ki ortada göreceli bir kavram var ise kimseyi kalıba sokamazsın. hayvanların tek düze yaşamasının sebebi iç güdüleriyle hareket ediyor oluşlarıdır. oturup bizim gibi mantıklı çıkarımlarda bulunamazlar. hatta bu tekdüzeliği aşan canlılar bile vardır. mesela fil yavrusunu canlı canlı yiyen vahşi hayvanlar veya kendi yavrusunu boğan aslan.. bu durumda kimse bu canlı türünü suçlayamaz çünkü bu bir istisnadır. aynı zamanda kimse insan ırkını da suçlayamaz, çünkü sen iyi biriysen diğer insanların zalimliği seni bağlamaz. (ilgilendirmez demiyorum, seni onlarla aynı kefeye koyamaz)

zaten dünyada kötülüğü doğuran sebeplerden bazıları da yoksulluk veya eğitimsizliktir. en fazla bu iki durumu gidermek için laf yapabilirsin, "abi insanlar ölsün yaa" kafasında olamazsın. ha çok meraklıysan sık kafana, sonra çav bella.

nedir bu kendi türünüze duyduğunuz kin anlamıyorum. eğer memnun değilseniz, değişebilirsiniz. bunu kendi 'aklınızı' kullanarak yapabilirsiniz. kin kusmadan, içinde ölüm barındırmadan...

doğada her canlı birbirini tamamlıyor, hepsi bir zincirin parçası ve en akıllı yaşam formu bu zincirin dışında mıdır sizce? gerçekten buna mı inanıyorsunuz? ben inanmıyorum.