bugün

cocuk isciligi yasallastirilsin

Mesele şurada: ya çocuklar çalıştırılmamalı ya da çocuklar zaten çalıştırılıyorsa eylemlerinin karşılığını alması için yasalar çerçevesinde bu mümkün ve düzenli kılınmalı. Benim nazarımda her çocuk yaşamı, yaşamadan önce teorik olarak biraz öğrenmeli veya görmeli; evcilleştirilmeden eğitilmeli ve ancak bunlardan çok sonra, en azından bir miktar dolduktan sonra hayatın ekonomik, devinimsel akışına katılmalı.

Ne var ki bu kadar iyimser bir dünya resmi yok önümüzde. Hemen hepsi ağır, hafif; zor, kolay; güvenli, tehlikeli bütün işlerde çalışıyor. Hiç duyar ağıtları dökmeye lüzum yok, dünyanın birçok yerinde çocuklar kol gücü olarak çalıştırılıyor. Bunu istemeyiz ama madem kaçınılmaz artık, o zaman bunu yasal bir hale sokarak çalışmalarını büyükler gibi karşılıklandırmalı. Burada çocuk işçiliği olsun demiyoruz, çocuk işçiliği zaten var ama bu, onların da kazanacağı şekilde olsun.

Acımasız ama dünyanın sözcülüğü ve gözcülüğü hususunda böyle olmak gerekir. Beyaz adam parayı tanrının bile önüne koyduğunda artık ardına saklanacağı daha büyük bir güce sahip oldu. Ama bunu öylesine söyledim. Zaten her şey bir miktar öylesine değil midir?
güncel Önemli Başlıklar