bugün

pug vs golden retriever

parametreler önem kazandığı versus.

pug bakımı çok zor değil. egzersiz ihtiyacı fazla değildir, ama yine de dolaşmak ister. yüzündeki kırışıklıkları dikkatli takip ister, özel bir solüsyonla zaman zaman silinmeli. mantar enfeksiyonlarına dikkat. oyuncu değillerdir, çocuklarla ancak beraber büyürlerse iyi anlaşırlar, diğer hayvanlarla ya da petlerle genelde geçinemezler, çünkü ilgiden hoşlanırlar. ilgi odağı olmayı severler, evde uzun süre olunmayacaksa ve tek başına kalacaksa tavsiye etmem. apartmanda olur ama mutlaka dışarı çıkmalı. diyabete dikkat. sıcak bir yerde yaşıyorsanız (antalya vb) tavsiye etmem.

golden retriever sorun yaşatacak bir köpek türü değil ancak bakım ister, özellikle tüyleri uzunsa fırçalanmalı, zaman zaman yıkanmalı hatta kuru şampuan bile uygulanabilir. ancak hareketli köpeklerdir, enerjiktirler ve egzersize ihtiyaç duyarlar. iki eliniz kanda olsa her gün uzun yürüyüşler yaptırmak gerekir. ve en önemlisi bahçe yoksa bence unutun; apartman dairesinde olmaz. besleyenler var elbette ama ben bunu bir çeşit zulüm olarak görüyorum. diş sorunlarına dikkat.

hangi tür olursa olsun hemen kısırlaştırılmalılar. aşıları da ihmal edilmemeli. mutlaka biliyorsunuzdur; ama köpek evlat gibidir. tüm hayatınızın ve yapacağınız tüm programların ona göre düzenleneceği ve şekil alacağı gerçeğini asla unutmayın.

şimdiden keyifli günler dilerim.

edit: başlık üstüme kalmıştır. ama şikayetçi değilim.