bugün

yeni havalimanı nın boş bir iş olduğu gerçeği

Kapasite. Artan uçak ve yolcu sayısı. Ayrıca geçiş güzegahı üzerinde olmamız nedeniyle Afrika, Uzak Doğu ve Orta Asya’nın istanbul’u kullanarak Avrupa ve ABD ye ulaşabilmesi sağlanacak. Yani bir nevi aktarma istasyonu yada mola yeri. Transit geçiş güzergahı. Bu durum türkiye üzerinden geçen yolcu sayısını diyelim ki 80 milyondan (hedeflenen 150 fakat tahminim yüksek) ileride belkide 200 milyona çıkaracak. Bu da transit turist demek, para demek.

--spoiler--

"Afrika kıtasında toplam 1.2 milyar insan var. Bu rakamın yalnızca yüzde 1'i yani 12 milyonu uçuyordu. Genelde Afrikalılar'ı uçuş olarak Avrupalılar besliyor. Bu yüzde 1'lik elit kesime hitap ediyorlardı. Ancak son yıllarda Afrika'da orta sınıf da büyümeye başladı. Dolayısıyla THY de bu kıtada hızla büyüdü. Air France Nijer'e haftada 3 sefer uçarken, THY 5 sefer uçuyor. Yakında her gün uçmaya başlayacağız. Biz Cibuti'ye her gün uçuyoruz, buna karşın Air France haftada 1 gün uçuş gerçekleştiriyor. Somali'ye her gün uçuyoruz. Afrika'da uçan 12 milyon insan önümüzdeki yıllarda 10 kat artacak. Çin'in 20 yıl öncesini yaşıyor. Afrika'da en büyük oyuncu biziz. Dolayısıyla Afrikalılar'ı Avrupa'ya THY olarak biz bağlayacağız. Çünkü Avrupalı'ların hem uçuşları pahalı hem de seferleri az. Afrika'nın 3. Havalimanı'na ihtiyacı var."

iSTANBUL TRANSiT GEÇiŞ HUB'I OLACAK

Avrupa'nın ekonomik krizi halen üzerinden atamasa da en büyük ticaret meydanı olmaya devam ettiğini anlatan Kotil, dünyanın birçok ülkesinden insanların buraya ulaşmak için seyahat ettiğini söyledi. Afrikalılar'ın Avrupa'ya Türkiye üzerinden ucuz,kaliteli ve dakik şekilde transit olarak ulaşabileceğini yeniden hatırlatan Kotil, bu örneği Uzakdoğu için de verdi. Kotil "Çin dünyanın en büyük ekonomisi haline geldi. Çin artık Avrupa ile daha sıkı ticari ilişki içinde. Endonezya ve Hindistan büyüyen ekonomiler ve süper güç haline geldiler. Bu ülkelerinde en büyük ticaret partneri Avrupa. Tüm bu ülkelerin Avrupa'ya ulaşabilmesi demek seyahat demek. istanbul bu noktada bir ulaştırma 'hub'ı olacak. Uzakdoğu'dan veya Asya'dan Avrupa ve ABD'ye ulaşmak isteyenler için şu an en büyük merkez Dubai, ancak burası da yeterli lokasyona uçma imkanına sahip değil. Körfezdeki havayolu şirketlerine göre bizim günlük uçuşumuz 5 kat daha büyük. THY Tokyo'ya haftada 5, Cakarta'ya 4 kez uçuyor" diye konuştu.

DÜNYADA BÖYLE BiR PROJE YOK

Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen havalimanı geçen yıl toplamda 80 milyon kişiyi uçurduğunu söyleyen Kotil, hedefin bu yıl sonu 100 milyona ulaşmak olduğunu aktardı. Ancak hem Atatürk Havalimanı hem de Sabiha Gökçen'in artık full kapasite çalıştığının altını çizen Kotil "Bu nedenle 3. Havalimanı gerekiyor. Yeni havalimanı AHL'nin 7 kat daha büyüğü olacak 7 pisti olacak. Dünyada 7 pisti olan bir şehir daha yok. Yıllık 150 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak" diye konuştu. 3. Havalimanı ihalesini 22 milyar 152 milyon Euro ile Cengiz-Kolin-Limak-Kalyon-Mapa OGG (Ortak Girişim Grubu) kazanmıştı. Projeye toplam 10.2 milyar Euro yatırım yapılması planlanıyor. Projede 25 yıllık kullanım hakkı bulunuyor. Ardından devlete teslim edilecek.

https://www.sabah.com.tr/...nin-tarihini-degistirecek

--spoiler--