bugün

türkiye nin yüzde 7 4 büyümesi

bu alandan bir muhalif olarak hemen merakınızı gidereyim.

piyasa uzun zamandır ciddi bir resesyon beklentisinde, kriz desen aslında son on yılda dört tane yaşadık ama biri hariç resesyona doğru giden olmadı, bir şekilde toparladık.

şimdiyse iki çeyrektir herkesin gidişattan memnuniyetsiz oluşuna rağmen rekor büyüme gösteren bir ekonomi var. aslında çok basit bir açıklaması var bu durumun.

büyüme rakamları çeyreklik olarak düşünüldüğünde her zaman için bir önceki yılın aynı çeyreğine göre hesaplanır. yani iki çeyrektir düzgün büyüme rakamlarının gelişinin sebebi aslında 15 temmuz sonrası 2017'nin ilk altı ayında ekonomideki durgunluk. bu durgunluğun ardından haliyle çok az hareketlenen ekonomi, istatistiklerde oldukça iyi görünüyor. elbette bunun bir de problemi olacak, o da önümüzdeki yıl düşük büyüme gerçekleşecek olması. elbette hükümet de bunu, konjonktürü ve oy verme yaşına gelenlerin kendilerini tercih etmediğini görerek seçimi erkene alıverdi.

ben size daha basit bir örnek vereyim. çağ atladığınızı düşündüğünüz, son derece elverişli koşullarda geçen son 16 yılın ortalama büyüme oranı, tek parti döneminin de içinde olduğu cumhuriyet dönemi yakalanan büyüme ortalamasının altında. evet, buna ikinci dünya savaşı, soğuk savaş, körfez krizi ve tüp kuyruğu goygoyu yaptığınız petrol krizi yılları da dahil.
güncel Önemli Başlıklar