bugün

yörük milliyetçiliğinin kafa sikmesi

kaç kaç olayı dediğin olay şudur.

işgal altındaki adana halkı işgal unsurlarından 'temizlenmiş' toros dağlarına sığınmak istemişlerdir. o olaylarda bu esnada cereyan etmiştir.

yörük türkmen diyarı toros dağlarının merkezi kozan 2 haziran 1920'de temizlenmiş, adana ise ancak 5 ocak 1922'de kurtulabilmiştir.

üstelik çukurova-toroslar yöresinde en büyük katliamlar kozan'ın işgali sırasında kozan türklerine karşı gerçekleşmiş lakin kozanlı yörük türkmenler bu zulme adana'dan yaklaşık 2 sene önce son vermiştir.

adana'nın en önemli kurtuluş savaşı kahramanları saim bey ile tufan bey'in kahramanlıkları da kozan yöresinde gerçekleşmiştir.

adana'nın kurtuluşu ise ancak il merkezini toroslardaki başka bir yörük türkmen ilçesi olan pozantı'ya taşıyıp savaşı oradan kontrol ederek mümkün olabilmiştir.

zaten adana kurtulduktan sonra bir nevi tüm çukurova kurtulmuş sayılmıştır.
adana'nın kurtuluşunda toros dağlarının yörük türkmen ilçesi pozantı belki adana'nın kendisinden daha kritik bir rol üstlenmiştir.

o dönemler ilin dengi olan sancak statüsündeki ermeniler içinse büyük önem arz eden kozan yöresi kendi göbek bağını çukurova'dan yaklaşık 2 sene önce keserek işgale son vermiş, o bölgedeki en güvenli kale konumuna gelmiştir.

ayrıca mersin yöresinde yörük türkmenlerin karboğazı baskınına bir göz atın.
eşi benzeri var ise beri gelin.
görsel
güncel Önemli Başlıklar