bugün

acayip hayvanlara benziyirsen

Öncelikle belirtelim ki bu bir türkü değildir azerbaycanda. Hani sürekli bahsedilmiş ''azerbaycan anonim türküsü'' diye, durum öyle değil.

Azerbaycanda 'meyhana deyişmeleri' denilen ve bizim 'aşık atışması' benzeri olan bir eğlence kültürü var. Bu deyişmeleri yani atışmaları yapan ozanlara büyük bir saygı ve sevgi var azerbaycanda. Oraya giden arkadaşlar da bilir ya da görmüştür ki bu sanatkarların ciddi atışması oluyor, hatta bazen sertlik dozajı aşılabiliyor. Bu ozanların ciddi fanatikleri var hatta.

Acayip hayvanlara benziyirsen de bu deyişmelerin ürünü olan, asla bir şarkı olmayan, aşık atışmalarından ibaret bir deyişmeler bütünü. Hüseyin turan bu atışmalardaki sözleri alıp şarkı yapmıştır hepsi bu. Tüm sözler zekâ ürünüdür ve doğaçlamadır, o an söylenilmiştir. Asla önceden hazırlanıp söylenilmez bu deyişmeler azerbaycanda, ozanlar seyirciler önünde atışmaya başlar ve daha çok güldürüp alkış toplayan kazanır. Yani âmiyâne tabirle diyecek olursak anlık olarak götten uydurulan ama aynı zamanda kafiyeye sahip olan zekâ ürünü laf sokuşması.

Sözlerden bir bölümüyle ilgili şöyle de bir ekstra bilgi vereyim.

''mikrofonsuz da gür çıkar avazın
Klorak satanlara benziyirsen''

Azerbaycanda sokaklarda bağıra çağıra klorak satan seyyar satıcılar var arkadaşlar. Bunun lafı sokulmuş karşı tarafa.

Biricik yetkiliniz katmerli hedonist daha nasıl bilgilendirici entry girsin sizin için ha? Bi de sözlükte bilgi entrysi yok derler, ayıp ayıp.
güncel Önemli Başlıklar