bugün

üslup donanımdan gelir

Şengül Hablemitoğlu hocadan bir tespit. Harika tespit. internette sık görürsünüz; Genelde cahil kişiler, hakaret maksatlı sözler sarf eder ve eleştiri yaptığını zanneder. Çevremde yok; Ama sosyal medya tarzı mecralarda görüyoruz bu tipleri. insanlara sözlü saldırı yapıp, eleştiri yaptığını zannedecek kapasitede tipler var. Kısaca "oksijen israfı" da denilebilir onlara. Fark ettiyseniz, özellikle "insan modeli" yerine "tip" kelimesini kullanıyorum; Çünkü insanlıktan nasibini almayan kişiler, içerisinde "insan" geçen bir sıfata layık değildir. Nezaket ve görgü kuralı bilmeyen o tipler, eleştiri yapmayı nereden bilsin ki? Şengül hocanın ifade ettiği gibi "üslup donanımdan gelir."
Donanımsız, cahil bir insandan düzgün bir üslup bekleyemeyiz. Bir de şu var: Suç, çapsız çapsız konuşanlarda mı, yoksa bunların çapsız çapsız konuşmasına fırsat verenlerde mi?
Bir mecranın kalitesi, etik kurallara uygun davranmaya teşvik etmesinden belli olur. Bir platformda haksız sataşmalara bu kadar fırsat verilmemeli.
görsel
görsel