bugün

hülagü han

işgal ettikleri toprakları yağmaladılar, pekin bile zorlu kuşatma ardından alındığında insanlar diri diri yakıldı. tahminen 1 yıl sonra pekine gelen marco polo yanmış insanların yağlarının hala kentte görüldüğünü anlatır. mesela kayseri, hülagünün bir komutanı tarafından bir kaç gün aralıksız yağmalanmış, insanlar katledilmiştir. diğer anadolu şehirleri de ondan farklı değil.
hülagü demişken, bağdata girmiş, yine yağma yine katliam yapmıştır. ha talan edilen bağdat kütüphanesini de unutmamak gerekir. olaya tanıklık eden insanların yazdıkları, dicle nehrinde atılan kitap ve sayısız nüshadan dolayı suyunun görülemeyecek derecede olduğunu yazar o an.
he şu var, ticarete ve ticaret yollarına da önem verdiler. niye olacak, ticaret=para. bunu orta zekalı biri de düşünür, bir vandal da bir mongol da. yağmaladıkları tüm şehirlerin zenginliklerini otrara götürmüşlerdir ayrıca. mamur etmeye değil yıkmaya gelmişlerdir sığır kardeş.
ama burdaki bazı mongollar moğol barışından, huzur ve refahtan söz eder.

neyse ki melik rüknettin baybars aynı calut ve elbistan ovasında iki kez tokatlamıştır bu vandalları. vandallar diyorum çünkü moğollar, tarihte bu kavrama adını veren vandallardan daha vandaldır.
sen önce pax moğol mudur ne boktur onu tam olarak kavra. terminolojik olarak araştır, ardından da moğol tarihine çalışıyosun ok?
güncel Önemli Başlıklar