bugün

bir sosyopat tanımak

sosyopat sizi aldatıyor, gözlerinizle görüyorsunuz fakat sizi paranoyak olduğunuza inandırmaya çalışıyor. E ama siz böyle bir insanla zaten beraber olmazsınız ki değil mi? işte, o iş tam olarak öyle yürümüyor. Çünkü ilişkinin başındaki büyüleyici insanla –çok karizmatik ve sevimli oluyorlar- maske düştükten sonraki sosyopat o kadar farklı insanlar ki kurbanın kendisinde bilişsel uyumsuzluk denilen bir durum meydana geliyor. Bilişsel uyumsuzluk, sizi ikiye bölen, sosyopatın iyi tarafına güvenirken kötü tarafına tepki vermeye çalışmanızı sağlayan bir çelişki hali...

Herhangi bir ilişkinin içindeyken onları fark etmenizi sağlayacak özellikler şunlar:

1. idealizasyon, “love-bombing” –aşk bombardımanı-, övgü
ilk tanıştığınızda işler çok çabuk ilerler. Haftalar hatta günler içinde sizinle evlenmek isteyebilirler. Sürekli ne kadar çok ortak yönünüz olduğundan ve ruh ikizi olduğunuzdan bahsederler. Bukalemun gibi, tanıştıkları insanın umutlarını, hayallerini ve güvensizliklerini aynalarlar. Kısa süre içinde karşınızda kendinizi bulabilirsiniz. Kullandıkları sevgi sözcükleri bile sizinkilerdir. Soyut kavram ve duyguları hissedemediklerinden duygu durumlarını anlatırken de sizin benzetmelerinizi kullanırlar. Travmalarınızla ilgilenir ve kendi travmalarını anlatırlar. Bu da travma bağı denilen bağı oluşturur. Sürekli yazar, arar, övgüler düzer ve her yönünüze ne kadar hayran olduklarını anlatırlar. Özellikle ayrıntılı fiziksel iltifatlar ederlermiş. Zamanınızı sürekli işgal ederler. Sizi hayatlarında gördükleri herkesle kıyaslar ve herkesten ne kadar üstün olduğunuzu anlatırlar. Sonunda karşınızda sizin tüm güzel özelliklerinizi gören ve takdir eden biri vardır. Kimin hoşuna gitmez ki? Değersizleştirme zamanı geldiğinde ise, aynı övgü kaynaklarını hakaret ve eleştiri olarak kullanacaklardır.
2. Acındırma ve sempati toplama hikayeleri: kötü davranışlarının her zaman bir nedeni vardır, bu nedenler karşı koyamayacağınız kadar acıklı hikayeler olduğu için davranışlarını hoş görürsünüz.
3. Ukalalık: ilk başlarda sevimli ve alçakgönüllü bir imaj çizerken zamanla herkesten ne kadar üstün olduklarını anlatmaya başlarlar.
4. Dedikodu ve adam toplama: yüzünüze sizi idealize ederken arkanızdan da idealize etme süreci bir süre devam eder. Fakat ilişki bozulmaya başladığında daha size söylemeden çevrelerindeki herkese sizin deli olduğunuzu anlatmışlardır. Sürekli revizyonist bir tarih yazdıkları ve selektif bir şekilde olayları anlattıkları için çevresindeki herkes de onu haklı bulur. Bunu hem kendi çevrelerinde haklılıklarını meşrulaştırmak, hem de sizin çevrenizde sizi yalnız bırakmak için kullanırlar.
5. Gaslighting ve karşısındakine deli muamelesi yapmak: Manipülatif davranışlarını inkar eder ve kanıt sunulsa da suçlunun aslında siz olduğunuza sizi ikna etmeye çalışırlar. Olumsuz davranışının nedenini tartışamaz sadece verdiğiniz tepki üzerinde yoğunlaşırlar. Örneğin size vurduğunda bağırırsanız, sürekli bağıran bir manyak yaftası yersiniz.
6. Empati yoksunluğu: Bir sosyopata saatlerce, günlerce, haftalarca davranışının sizi nasıl etkilediğini anlatabillirsiniz. Size vurmuş da olsa, alacağınız tek cevap kendisinin bu tecrübeden nasıl kötü etkilendiği olacaktır. Evet vurdum ama benim de elim acıdı gibi.
7. ikiyüzlülük: karşısındakinden tamamen teslimiyet, sadakat ve saygı beklerken hiçbirinin karşılığını veremezler. idealizasyon safhasından sonra yalan söyler, idealize ettikleri özelliklerinizi eleştirir ve vermiş olduğunuz her türlü sırrı size karşı kullanırlar. Mesela senin en çok saflığını seviyorum diyorlarsa birkaç ay sonra senin bu saflığın saflık değil, gerizekalılık diyebilirler.
8. Patolojik yalan ve mazeretler: her şeyin bir bahanesi vardır. Yalan söylemeleri gerekmediğinde dahi yalan söylerler. Size vurmuşlardır çünkü onu çileden çıkarmışsınızdır, iş yerinde streslidir kendini tutamamıştır, tecavüz etmişlerdir çünkü yeterince öfkeli bir tepki vermemişsinizdir, aldatmışlardır çünkü yeterince ilgi göstermemişsinizdir vb. aslında bu yalanları ilk başlarda da fark edebilirsiniz fakat idealizasyon süreci o kadar yoğundur ki görmezden gelirsiniz.
9. Hatalarınızla ilgili takıntılar: kendi hatalarını unuturken, sizin yaptığınız en ufak hata senelerce yüzünüze vurulur. Onun hatalarıyla ilgili konuşmak isterseniz de konu dönüp dolaşıp sizin hatanıza gelir.
10. Davranışlarının sonuçlarını hesap edemezler: kendilerini ve başkalarını tehlikeye atacak davranışlarda bulunurlar.
11. Kendinizi insanlarla ilgili en temel ögeleri kocaman adama ya da kadına anlatmaya çalışırken bulursunuz: normal insanlar dürüstlük, nezaket, merhamet gibi kavramları bilir ve uygularlar. Psikopatlar çocuksu ve naif görünür ama bu kavramları bir türlü anlayamazlar. Tam tersi bu tarz ögelerin anlamlarını çarpıtmaya ve kendilerine uydurmaya çalışırlar.
12. Bencillik ve ilgi açlığı: tüm enerjinizi, zamanınızı ve hayatınızı işgal ederler. ilk başta onu en iyi anlayan, tek tanıyan ve sevenin siz olduğunu iddia ederken, onu tatmin edemediğiniz zaman (kimse hiçbir zaman edemez) sıradaki kaynağa geçerler.
13. Kendi provoke ettikleri duygular yüzünden sizi suçlarlar: biriyle flört edip size bakar ve kıskandığınızı anlarlarsa sizi paranoyaklıkla suçlarlar, sizi günlerce görmezden geldikten sonra bu konuyu açtığınızda sizi ilgi manyağı olmakla suçlarlar. Bu noktada muhtemelen “triangulation” denilen sürece başlamışlardır. Yeni bir narsistik kaynak bulmuş, o yeni insandan size, sizden o insana bahsederek iki kaynaktan da ilgiyi maksimum düzeye getirmeye çalışmaktadırlar. Manipülasyonlarına verdiğiniz aşırı öfkeli tepkilerin hepsini yeni kaynağa anlatarak sizin deli olduğunuza onu da inandırırlar. Psikopatların geçmişlerinde birçok onu anlamamış, deli sevgili vardır. Senelerce birlikte çalıştığım patolojik bir narsistin geçmişte çalıştığı tüm insanlar, tüm sevgilileri ve beş kuşak ailesi sözde deliydi. Çünkü hepsi onu hayatından çıkarmıştı. Benimle çalışmayı bıraktığında da ben deliydim. Gerçekten de onun yalanlarına ve manipülasyonlarına maruz kaldığım için delirmiştim. Şimdi arkadaşım olan birçok insan da aynı süreçten geçti.
14. Onun gerçek yüzünü sadece siz bilirsiniz: Ne yaparlarsa yapsınlar her zaman bir fan clubları vardır, psikopatlar insanları kaynak, ilgi için onları övgülere boğarak yakınlarında tutarlar.
15. iş yaptırma: çevrelerindeki insanları çalıştırmakta çok başarılıdırlar. Krediyi genelde kendileri alır. En sağlam psikopatlar en başarılı CEOlardan çıkıyor imiş.
16. Sınırlarınızı yavaş yavaş aşmaya başlarlar: şakayla, alayla ve güvensizliklerinizi kullanarak sizi eleştirirler. Daha önce katlanamayacağınızı düşündüğünüz hakaretler günlük hayatın bir parçası haline gelir ve bunu söylediğinizde alacağınız cevap şakadan anlamadığınızdır. Özgüveninizi tüketmek onları güçlendirir.
17. Sözleriyle davranışları arasında büyük bir çelişki vardır: herkeste olabilir fakat bu tip insanlarda bu çelişkiyi her gün görebilirsiniz. Sürekli tutmayacakları sözler verirler. Siz vermesini istemeseniz de verirler. Konuşma ve yazmada o kadar başarılı olurlar ki onlarla konuşurken esas tartıştığınız konu üzerinde bir türlü duramazsınız. Sürekli bir laf salatası hali. Toplum içinde savundukları değerlerin hiçbirini uygulayamazlar. Hatta sözleriyle sözleri arasındaki çelişki de takip edilemeyecek kadar hızlı gerçekleşir. Bunlardan bahsederseniz her şeyi fazla analiz etmekle itham edilirsiniz.
18. Şantaj ve tehdit: bu sürece kadar geldiyseniz zaten sıçmışsınızdır. Her türlü maddi manevi kaynağınız tükenmiş, acı eşiğiniz genişlemiş ve manipülasyonlar günlük hayatın bir parçası haline gelmiştir. Onun toplumdaki imajını sarsacak herhangi bir şey yapacağınız korkusu o kadar güçlüdür ki, sizi tüm sırlarınızı ifşa etmek ve tüm gücünü ve çevresini sizi rezil etmek için kullanacağıyla tehdit eder. Hiçbir şeyden korkmayan insan, imajının tehdit edilmesinden ölümüne korkar. Çünkü bu onun gerçekten ölümüdür. Bir tehdit olmaktan çıkarsanız sizi rahat bırakır ve bir sonraki kaynağa geçer. Ve korkunçlardır ve korkarsınız. Tanıştığınızdaki insan artık geçmişte kalmıştır. Ya da başka birini tavlamakla ya da işe almakla meşguldür.
19. Stalking: eğer mutlak gücünü üzerinizde kullanamadıysa sizi uzun süre rahat bırakmaz. Sizi aynı kıvama getirmek için idealizasyon sürecine dönebilir, herhangi bir tepki almak için akıl almaz hakaretler edebilir, dikkatinizi çekmek için her türlü yolu dener. Amaç gücünü kanıtladıktan sonra sizi, size çöp muamelesi yapabilecek kıvama getirmektir.

alıntı.
http://www.birone.org/tag/sosyopati/
güncel Önemli Başlıklar