bugün

bringing home the body of king karl xii of sweden

bu eser apayrı hikayesi ve muhteşem tasviriyle sözlükle buluşmak için cumartesi gününü ve beni beklemiş, sağolsun.

eser isveç kralı xii. karl'ın norveç'te bi kale kuşatması sırasında başından vurularak ölmesinin ardından isveç askerlerinin krallarını anavatanına taşımalarını tasvir ediyor. şöyle bi bakın.

görsel

Gustaf Cederström, eserini olabildiğince gerçekçi kılabilmek için çalışması esnasında isveç askeri kostümlerini modellere giydiriyor. bu modeller arasında arkadaşları ve çevresindeki insanlar da yer alıyor. başında sargı olan asker büyük ağabeyinin tasvirinden ibaret. sol tarafta sırtında bi av kuşuyla saygı duruşunda bulunan köylünün hemen yanındaki kız çocuğu ise ressamın öz kızı carola.

resmi yakından incelediğinizde doğrudan size bakan karakterlerin olduğunu görebilirsiniz hatta arkada duran genç yaşta bi asker ellerini ovuşturuyor, yoğun kış koşullarını sezinlemek çok kolay. bununla kalmayıp flamadaki ve askeri üniformalardaki hareketlilik şiddetli rüzgarla da başlarının belada olduğunu seyirciye hissettiriyor.

bu denli güçlü bi tablo son bulduğunda paris ulusal fuarında sergileniyor ve hemen ardından ne yazık ki isveç'in savaştığı rusların grandükü tarafından satın alınıyor. bu olay karşısında isveç halkı büyük tepki veriyor ve ressam hemen ardından şu eserini yaratıyor.

görsel

isveç halkına has sarışınlık gözle görülebiliyor. işte bu ikinci eser derhal stockholm ulusal müzesine götürülüyor. ne mutlu ki yıllar sonra eserin aslı da isveç'e teslim ediliyor ve halen göteborg sanat müzesinde sergileniyor.

son bi not konvoya önderlik eden asker ise sanatçının ta kendisi. asıl demem o ki toplumdan bir sanatçı çıkıyor, tarihte yok olup gidebilecek bir olay birinin hayallerinde kendine can buluyor ve sadece o halkın değil dünyanın beğenisini ve hayranlığını kazanabiliyor.

âlâ,âlâ,âlâ.