bugün

uzay yarışında son durumumuz

Eskiden uzay yarışında en önde olan Ruslar ilk olarak 1957 yılında uzaya yer gözlem uydusu fırlattılar. Ardından 1958 yılında Amerika Birleşik Devleti uydu fırlattı. Uydu görüntüleri kalitesi bu gün öyle bir noktaya geldi ki uçaklarla çekilen görüntüler ile yarışır durumda. Örneğin 2014 yılında uzaya fırlatılan ABD ye ait Worldwıew-3 uydusu halihazırda dünyanın bilinen en yüksek çözünürlüklü uydusudur. Pankromatik çözünürlüğü 0,31 m.( yani 31 cm.) görüntüler elde etmektedir. Bu çözünürlük insanlı uçaklarla çekilen hava fotoğraflarıyla aynı çözünürlüktedir. Diğer bir örnek vermek gerekirse son yıllarda navigasyon olarak kullanılmaya başlayan “https://wego.here.com” adlı yabancı maps sitesindeki görüntüleri incelerseniz çoğu yerde yaklaşık 30 -50 cm. gibi çok yüksek görüntü çözünürlüğünün olduğunu fark edersiniz.
Gel gelelim uzay teknolojisindeki bizim durumumuza; ilk milli yer gözlem uydumuz Bilsat 2003 yılında Rusyadan uzaya fırlatılmıştır.120 m. yer çözünürlüğüne sahiptir. Teknik sebeplerle 2006 yılında görevi sona ermiş ve şuanda kullanım dışıdır.
Ardından 17/08/2011 tarihinde Rusyadan uzaya fırlatılan Rasat yer gözlem uydumuzun çözünürlüğü 7,5 m.-15 m.’dir.
Daha sonra 18/12/2012 tarihinde Çinden uzaya fırlatılan Göktürk 2 yer gözlem uydusunun çözünürlüğü ise 2,5 m-5m. ‘dir. Göktürk 1 uydumuz hakkında ise henüz pek bilgimiz yok.
Arkadaşlar benim anlayamadığım husus şu; görüntü çözünürlüğü doğrudan kullanılan kameranın optik sistemiyle alakalı bir şey değil midir? Şayet böyle ise bu kadar yatırım yaptığımız yüksek maliyetli bu projelerde niye daha yüksek görüntü kalitesi elde edilebilecek kamera kullanmıyoruz. Avrupalılar vermez ise teknoloji devi Çinden de mi ithal edilemez kafam çok karıştı doğrusu.