bugün

dilin soluk yolunu tikamasi

baygınlık sonucu gevşeyen dil kasları dilin serbest kalmasına neden olur. serbest kalan dil soluk alma esnasında bükülerek geriye doğru kayar soluk yolunu tıkar ve kişinin soluk almasını önler. bu durumu hekimler; 'dilin geri kaçması' olarak tanımlarlar.

özellikle, boks, judo, taek-wondo gibi darbe alma, çarpma yada düşmeye bağlı travmaların sıkça görüldüğü ve sık olmasa da zaman zaman bayılmalara neden olan sporlarda, Maç stresi, heyecan, korku, kilo kaybetmeye yönelik vücut direncinin azlığı gibi nedenlerle baygınlık riski daha da artabilir. Darbe veya saydığımız bu nedenlerden dolayı baygınlık geçiren bir sporcuda ilk bakılması gereken; nefes yolunun açık olması ve sporcunun rahat nefes almasıdır.

Oksijen olmazsa hücreler kaçınılmaz olarak ölürler. Beyin hücreleri oksijene en duyarlı olanlardır ve genellikle oksijensizliğe 3 dk. dayanabildikleri kabul edilir. Kalp hücreleri ise 20-30 dk. dayanabilirler. Deri ve tırnaktaki hücreler oksijensizliğe en çok dayanan hücrelerdir. Solunum dakikada 12-20 kez olur ve beyin sapı tarafından kontrol edilir. Solunum yolu tıkanırsa 2 dk. içinde bilinç kaybı olur. 5-10 dk. içinde kalp durur.

ilk yardım:

kişi, omuzlarından hafifçe sarsılarak 'iyi misin' sorusu sorulmalıdır. Yanıt alınamıyorsa, ilk olarak, ağız içi takma diş, sporcu dişliği vs çıkartılmalıdır. bir el alından ve diğeri enseden bastırılarak baş geriye yatırılarak soluk alma pozisyonu verilmelidir. bu pozisyonda dilin soluk yolunu tıkama ihtimali yoktur. ancak, daha önceden tıkanma söz konusu olduğunda dil; bir mendil yardımı ile tutularak dışarı doğru çekilmelidir.