bugün

islamın egemen olduğu coğrafyaların kana bulanması

"dini inancın egemen olduğu coğrafyaların kana bulanması" diye düzeltsek olur belki de di mi.. çünkü ters argüman olarak diğer katliam yapan insanlar ve onların da inançlarının başka olduğu örneği veriliyor (ve gerçekten de doğru bi karşı argüman bu).

islam kana buluyor ama hıristiyanlık da dünyayı tabiri caizse skip atmış zamanında (ve hala attığı iddia edilebilir). musevilik de keza.. hatta dünyanın belki de gelmiş geçmiş en hoşgörülü inanç şekli olan budizmin hüküm sürdüğü hindistan bile dahil edilebilir bu listeye.

ee.. harbiden o zaman neye inanırsa inansın, insanların herhangi bi dini inanca sahip oldukları zaman katliamlardan uzak durmadığına varıyoruz.

stalin ve mao da ateist katliamcılar olarak bu listeye eklemlenebilirse o zaman en büyük düzeltmeyi "insanın egemen olduğu coğrafyayı kana bulaması" diye yapmak gerekir ama salakça olur bu tanımlama. sonuçta hedefimiz insanın egemen olup kan dökmemesi üstüneyse ona göre bi yol bulmalıyız.

ben tabii ki çözümün inançsız (dini inançsız) bi dünya olduğu konusunda ısrarcıyım. ha stalin ve mao derseniz, birincisi bunların zaten ateizm uğruna kan dökmemiş olmaları, ikincisi de beş altı bin yıllık insanlık tarihinde diğer inançlar için yine binlerce farklı katliam sayılabilirken bu yönde ancak bi elin parmaklarını geçmeyen (ve cidden ateizmle de ancak uzaktan -o da baya bi zorlamayla- ilişkilendirilebilen) örnek verebiliyorsak.. evet benim oyum inançsızlığadır.