bugün

düz dünya teorisi neden yanlış

Geçtiğimiz gün gerçekleşen SpaceX Falcon Heavy roketi denemesi, twitter' da tamamı ile bir Yeşil Vadi Tellioğullarının, hayır efendim Seferoğullarının edasında "Dünya Düzdür- Dünya Yuvarlaktır" sürtüşmesine dönüştü.

Dünya üzerinde bir çok savunucusu olan "Düz dünya Teorisi" nin Türkiye' de de bir çok takipçisi ve kabul edeni var.

Öncelikle bu işin ortaya atılış kökenine bakalım: Özellikle dinsel inanışların bu teoriye kaynaklık ettiğini biraz tarih araştırması yaptığımızda görebiliyoruz ki, Galileo' nun kelleyi kurtarmak için "Tamam Dünya yuvarlar değildir düzdür!" dediğini biliyoruz ama bazılarımız sanırım bunu çok ciddiye almış.

Şu soruya da cevap aramak gerekiyor: "Dünya neden kendi etrafında dönüyor?"
Güneş Sistemi’nin kendi çevresinde dönen dev bir gaz ve toz bulutundan oluştu. Buradaki en büyük kütle de Güneş olarak ortaya çıktı. Diğer kütleler ise gezegen, uydu olarak ortaya çıktı. Tabi bu devinim hem genelde hem de kütlelerde bir iç dinamizm oluşturdu. Kendi ağırlığı altında çöken ve ezilen büyük kütlelerden bahsediyoruz tabi. Bunların sonucunda, Momentumun korunumu yasası gereği, kendi çevresinde kütlesine göre minimum enerji harcayarak dönme isteği, bu kütleleri yuvarlak şekilde biçimlendirdi. Tabi dünya süper bir yuvarlak değil, Geoid şekil aldı.

Baktığınız zaman yerçekimi bile düz dünya teorisinin yanlışlığını ortaya koymaya yetiyor.

Düz dünya teorisini savunanların sadece Dünya’nın düz olduğunu kanıtlaması yeterli olmuyor maalesef. Aynı zamanda Güneş’in, diğer gezegenler ve yıldızların neden yuvarlak olduğunu da kanıtlamak zorundalar. Eğer diğer gezegenler ve yıldızların da düz olduğunu düşünüyorlarsa bunu kanıtlamak zorundalar; çünkü yerçekimine yol açan kütleçekim kuvvetini tanımlayan Einstein’ın görelilik teorisi böyle yapıyor: Sadece Dünya’nın değil, bütün gezegenlerin neden yuvarlak olduğunu gösteriyor.

Ay’ın bir yüzünü göremiyoruz hiç; çünkü Ay’ ın kendi çevresindeki dönme hızı gelgit kilidi nedeniyle Dünya çevresinde dönme hızına eşitlenmiş durumda. Bu yüzden Ay bize hep aynı yüzünü gösteriyor. Dünya düz olsaydı Amerikalılar Ay’ ın ön yüzünü görürken,Çinliler arka yüzünü görürlerdi. Ben daha bunu söyleyen Çinli veya ABD' li görmedim.

Uçaklar bu konuda en büyük yardımcımız, uçuş planlamaları her zaman en verimli yani en az yakıt harcayacak şekilde yapılır. en kısa rota belirlenir. Burada işte dananın kuyruğu kopuyor. Planlamalar küre modeline göre yapılıyor ve uçaklar hem daha kısa süre havada kalıyor, dolayısıyla yakıttan tasarruf ediyor.

Ayrıca ekvatordan kutuplara doğru hayali bir top attığınızı düşünün, top ekvatorda attığını noktanın izdüşümünde düşmeyecektir. Dünyanın dönüşünden dolayı oluşan koriyolis etkisine maruz kalacağından eğri bir yörünge izleyecektir. Dünya düz olsaydı, Koriyolis etkisi falan olmayacaktı. Bu da yuvarlaklığı kanıtlamaya yeterlidir.

Bugüne dek binlerce deneyle ispatlanmış olan görelilik teorisi hem Dünya’nın yuvarlak olduğunu açıklıyor, hem de düz dünya teorisinin açıklayamadığı zaman yavaşlaması gibi diğer noktalara açıklık getiriyor.

Bizim payımıza düşen, bağnaz ve kafatasçı yaklaşımların yerine "Bilimin Mum Işığı" na sarılmak. Çünkü Karanlık Bir Dünya (Yuvarlak Olan) ancak böyle aydınlatılabilir!