bugün

türkiyede internet kullanımı

Fütürizm Dediğimiz Şey Gelecek ile ilgilenen ve geleceğe ayak uydurmak isteyen kişilerin benimsediği bir düşünce biçimi.
Çünkü Gelecek katlandığımız veya katılmak zorunda olduğumuz değil, yapılandırdığımız, geliştirebildiğimiz bir şeydir. Bir Gelişim Oyunu alanıdır.

11 Ekimde istanbul' da bir etkinlik vardı. FuturIstanbul adı altında. Bu etkinlikte Thomas FREY- Hamish MCRAE- Ben HAMMERSLEY gibi Fütürist beyinler bir araya geldi.

Şahsım orada değildim ama takip ettik yakından. Neler bahsedildiğini kısaca anlatalım.

Thomas Frey, Dubai' de seferleri çıtırdan başlatılan Ticari Drone Seferlerini ballandıra ballandıra anlatırken, işi bir anda 50.000 Drone' un istanbul semalarında uçmasına getirdi. inanılmaz bir görüntü oluşturdu zihinlerde. Bu şaşırtıcı bir öngörü idi.
Ben Hammersley, "ilk kez yapıyor olsaydın, nasıl yapacağını düşün, böylece geleceğe yakın yaşarsın" tezini savunuyor.
Sürücüsüz Tırlar, Yazıcı Teknolojileri, farklı bilimsel gelişmelerin katkıları vs. derken liste uzadı da uzadı. Hepsini buradan yazmak çok zaman alır.

Ben de bunları okuduktan, gördükten sonra bazı istatistiklerle karşınıza çıkmak istedim. Altta göreceğiniz istatistikler, hiçbir araştırma şirketinin veya bireyin bir araştırması değil. Güncel TÜiK Verileri.

Önce Bilgi Toplumu istatistikleri ile başlayalım;

Bilgisayar Kullanımı 2005' te %88 iken 2017' de %97,2 olmuş.
internet Erişimi %80 iken %95 olmuş.
Hanede Bilgisayar Kullanımı %23' ten %56,6 ya çıkmış.
Hanede internet kullanımı %17.6 dan % 66,8 e çıkmış.

Kullanım Sıklıklarını inceleyelim Birazda;

Düzenli internet Kullanıcısı: 2011- %89.5--- 2017- %93,5
Hemen Her Gün Kullanan: 2011- %63,2---- 2017- %87,9

Ve Gelelim Kullanıcıların Kullanma Amaçlarına;

Sosyal Medya- %83,7
Sağlıkla ilgili Bilgi Alma: %69.6
Online Gazete Dergi vs. Okuma: 65,9
internet Görüşmesi vs.: %61,5
Kendi Oluşturduğumuz içeriği Paylaşım Sitesine Yükleme: %61

Bakınız bu ülke interneti en çok sosyal medya için kullanıyor. Sosyal medya- Selfie- Yemek ve Tatil Fotoğrafı- Hastaneden Serumlu Fotoğraflar Paylaşma Bağımlısı- ilgi Muhtacı ve Dikkat Çekme Budalası insanlara dönüşmüşüz.

Bu ülkede uygulamalara gönderilen günlük kahve falı sayısı 2 Milyondan Fazla.

Ayrıca sağlık aramalarının içeriği de haberlerde gördüğümüz içerikler çoğunluğu, ne olduğu belli olmayan haplar, saçma sapan tedavi yöntemleri vs.

Youtuber olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Abuk subuk bir şey bulayım internette fenomen olayım diye çıldıran, her şeyin videosunu çekip prim toplamaya çalışan bir insan topluluğu olduk çıktık maalesef.
Yani Gelecek bu rakamlar sayesinde çokta güzel gelmeyecek, asıl anlatmak istediğim aslında bu.

Yapılması gereken;
Gelecek merakımızı kurumsallaştırmak, akademik düzeye taşımak, fütürizmi bireyler kadar, kurumlarımızın da çalışma alanı haline getirmek. Geleceğini konuşmayanın geleceği mutlu olamıyor