bugün

türkiye nin sonu da suriye gibi mi olacak

mümkündür. zaten o yoldayız. fakat şöyle bir gerçeği de ele almak gerekir ki, cehaletin ve savaşın bu denli ilerlemesine avrupa vatandaşı insanlar izin vermek isterler mi? belkide isterler. alırız malı mülkü dayanırız kapılarına.

bu, dayatılan hegemonya ve ahlak yapısı ile alakalıdır ey sözlük. zenginler her zaman fakirleri kontrol ederler, fakiri kendi faydasına çalıştıramadıklarında aralarında karışıklık çıkartıp tekrar denerler. fakirler kendilerini uçurumun kenarında sanırlar çünkü onlar fakirler, zenginler bu durumun sadece parasızlık olduğunu da bilirler çünkü onlar zenginler.

yapay dünyalarda, yapay dini inançlarla, yapay düşmanlarla, yapay mutluluklarla yaşıyoruz. Biz fakirlerin hayatını zenginler dekore ediyor. moda anlayışımızı bile zenginler belirliyor. yıllar önce, fazla üretim kumaşların renkleri ile moda dalgalarında kullanılan kıyafetlerin renkleri arasında bir bağlantı kuran makaleler okumuştum.

işin şu kısmı var ki, üretilen bir şey satmak zorundadır. silah üretiyorsan, bunu satmak zorundasın. tıbbi malzeme üretiyorsan, bunu satmak zorundasın. ilaç üretiyorsan, bunu satmak zorundasın. bunun için de bir pazar lazımdır. tüm bu malları satacak bir pazar olarak savaş içinde bir kaç ülkeden daha kıyağı var mıdır?

sınıf savaşları çabuk biter, çünkü sınıf mevzusu ömürlük değildir nihayetinde ve çözüm basittir. siyasi kavgalar çabuk biter, çünkü siyaset, sınıftan daha kolay değişebilir bir kimlik sunar size. uğruna insanların ölmek isteyebileceği bir şey lazım!

Din? olrayt.

pazarları... pardon savaşları din temeline oturtursan, binlerce yıllık düşmanlıklar hortlar. her açıdan birbirinin aynı yaşayış tarzına sahip iki komşu bile, dedelerinin dedesinin dinlerinin farklı olması munasebetiyle kolayca kavgaya tutuşur.

Formül basit,

üret-pazar yarat-sat-üret-pazarı canlı tut-sat-üret...

Bütün bunlar olurken, sanat tarihi okuyan bir öğrencinin hliberal görüşleri veya yalova'da yaşayan bir köylünün muhafazakar görüşleri hiç bir sikim ifade etmez. pardon hiç bir sikimi değiştirmez. anca oy kullanılır, sonrasında siktir çekilir.