bugün

uzay gözlem evinin erzurum a açılması

yer yüzündeki teleskoplarin yüksege kurulmasinin bir kac sebebi vardir.

1. sehir isiklarindan uzak olmasi. bu sekilde kirli isik diye tabir edilen sehir isiklarinin teleskopa ulasmasi engellenir ve gökyüzündeki sönük isiklarin teleskopa ulasmasi saglanir.
2. soguk hava sebebiyle nemin az olmasi ve yükseldikce hava moleküllerinin azalmasi. bu sekilde görüntünün daha iyi ve net elde edilmesi.

avrupa güney yildiz gözlem evinin sirf bu sartlar el verisli oldugu icin şile´deki la silla´ya kurdugu teleskop ile hubble teleskopu kalitesinde resimler cektigi gibi. tabi bu erzurum´a kurulacak olan teleskop la silla´daki teleskop kadar kaliteli resimler cekebilir mi bilmiyorum ve neden palandöken yerine agri dagi tercih edilmedi bu da ayri bir tartisma konusu olabilir.

not: bedrettin yazarimizin katkilariyla: palandöken türkiye´nin yüksekteki en düzlük bölgesine sahip olmasi sebebi agri dagi´ni eliyor.

teleskopun büyüklügü de burada önemli rol oynar. insanliga ve bilime faydali bilgiler elde edebilen bir teleskop olmasini ümit ediyorum.

türkiye siyasetine ve egitim sistemine bakinca pek gelecek vaad etmeyen bir ülkenin bu tür gelismeler de göstermesi ilginc geliyor. ne bileyim tarikatlara ve cemaatlere okullarda vaaz vermenin serbest birakilmasi konusuyla böyle gelismeler cakisinca insan bir silkelenip "noluyo lan?" diye bir soruyor.