bugün

ensest bir hastalık mıdır

ensestin bir tabu olmasının nedeni evrimsel süreç olabilir. yüce darwin in izniyle şimdi açıklayacağım.
mesela ensest ilişkinin hastalıklı çocuklar doğurması onları güçsüz ve elenemeye müsait hale getirmiştir ve böylece onlar yok olup daha sonraki nesle ensesten uzak duran kişiler aktarılmış olabilir.
veya davranışla bunun sakat çocuklar doğurması gözlenip bundan vazgeçilmiş de olabilir. yani birileri akledip sakatlığın bundan kaynaklandığını düşünüp bunun tabulaşmasını sağlamış olabilir.

nitekim kolektif bilinçaltına bakarsak ensest mitolojide çok olan bir durumdur, yani bilinçaltında freud un böyle bir istek var derken bunu dışavuran mitolojilere bakması da olağandır. sonuçta bunlar insan uydurmuştur ve insanın uydurduğu şey kendi bilinçaltını yansıtabilir.

yani toplumun ensesti tabu olarak kabul etmesinin uhrevi safsatalar sonucu değil bireysel tecrübe ya da doğal eleme ile varılan bir sonuç olduğunu söylüyorum.

mesela kutsal kitaplarda geçen adem ve havvanın çocuklarının birbiriyle olması da ensestin insanın bilinçaltında var olmasına yorumlanabilir sonuçta bunu da insanlar uydurdu.

yani demem o ki böyle bir istek var olmuş olabilir ve bunun sonuçları bu istekte bulunanlara kötü yansıdığı için insanlar bunu tabu haline getirmiştir ardından bu bilinçdışına ittiği şeyler mitolojilerde veya dinlerde dışa yansımıştır.