bugün

güneşin uzak konumları için kırıcılık indisi

bugün, daha önce yaptığımız bazı çalışmalarla uyumlu bir sonucu göreceğiz şimdi.

şimdi bu gördüğünüz, istanbul şehri için gün içinde güneşin açısını gösteren tablo. 24/07/2017 için geçerlidir. yani bunu siz bugün şu siteden bulabilirsiniz.

https://www.sunearthtools.com/dp/tools/pos_sun.php

oraya istanbul yazınca şu çıkıyor:

görsel

şimdi burada bizim kullanacağımız veriler hour ve elevation. yani saat kaçta güneş yukarı doğru hangi açıyla duruyor. diğer açı yatay açısı olup herhangi bir kıymeti yoktur. en azından şimdilik yok.

şimdi biz güneşin yerden yüksekliğini tam olarak biliyoruz: 6300 kilometre. dolayısıyla biz güneşi batarken ve tepedeyken 6300 kilometre olarak görmüş oluruz. gerçek değer bu olmamakla beraber görünür değerdir ve hesaplarda kullanabiliriz.

şimdi şöyle bir tablo oluşturdum:

saatleri dilimlere ayırdım. o ayırdığım dilimlerde güneşin kaç derecede bulunduğunu hesapladım. o derece için yatay mesafeyi hesapladım. düşey mesafeyle tanjantı formülünü hipotenüse dönüştürerek en son bir tablo oluşturdum.

neticede bir grafiğe ulaşıyoruz. burada bakacağımız şey, güneşin "görünen uzaklığını" veren bu grafiktir.

görsel

şimdi grafikte görüldüğü üzere güneş batarken ve en tepedeyken uzaklığı en düşük olarak hissedilmektedir. ve ara saatlerde daha uzakta gibi hissedilmektedir. buradan, daha önce gördüğümüz üzere "güneş tepedeyken kırıcılık indisi minimumdur" sonucunu teyid etmekteyiz.
güncel Önemli Başlıklar