bugün

turk iscilere saldiran kazakistanlilar

Kazakistan'da faaliyet gosteren yabanci sirketlerin yuzde yetmis nisbetinde kazak calistirma zorunlulugu yuzunden hicbir verimleri olmamasina ragmen sartnameye uygunluk icin ise alinmis, kendilerinden kat kat fazla calisan ve kazanan Turk iscilere takik kazak iscilerdir. Kazaklar pek nazik insanlar degildir, kent yasamina ve medeni iliskilere pek alismis sayilmazlar, ayrica kendilerini asla ama asla turk olarak tanimlamaz aksine bunu bir hakaret olarak kabul eder ve turklerden nefret ederler. Calisma hayatina entegre degildirler, egitimsiz olduklari gibi ayni zamanda da ters ve sert kisilerdir. 2006 yilinda Enka'nin Tengiz santiyesinde meydana gelen olaylarin basina yansitilmayan fotograflarini bizzat gozleri ile goren, hikayeleri birinci agizlardan duyan bir insan olarak soyleyebilirim ki vasifsiz, egitimsiz ve kentlilestirilememis kazaklar tahmin etmekte gucluk cekilebilecek olcude kiyici ve vahsi olabiliyorlar.

Ancak bu tur olaylari iki yonlu olarak incelemek gerektiginden hareketle sunlar da not edilmelidir: Her ne kadar kazak devletinin koymus oldugu kazak isci calistirma zorunlulugu - ki bu aslinda yabanci sirketlerin ulkeyi ciftlik olarak kullanmasini onlemek adina yurutulen cok saygi duyulmasi gereken bir tavirdir - ile ise alinmis olsalar da, verimlilikleri ve is bilgileri turk iscilerle karsilastirilacak boyutta olmayan kazaklar, turk iscilerle karsilastirildiginda elde edebildikleri ucretlerden tatmin olamamaktadir. Kazak iscilerin basina turk formen ve muhendisler konulmakta ve bu kisiler becerebildikleri olcude kazak iscileri tembellikleri ve is bilmezlikleriyle asagilamaya calismaktadir son olarak da her ne kadar ahlak mevhumlari ruslarinkine benzese de; kazaklar kadinlarinin turk erkekleri tarafindan taciz edilmesini ve satin alinmasini hazmedememektedir.

Kisacasi bu tur olaylari kazaklar daha egitimli, nitelikli ve caliskan hale gelmedikce; ayni nispette bolgede calisan turk sirketleri kazaklarin calisma kosullarini iyilestirmedikce bu tur olaylar daha cok gorulecektir.