bugün

din ve ideoloji ayrımı

Rahmetli zeki müren söylerdi "Aynı bedende can gibiyiz Biz ayrılamayız biz ayrılamayız"...

Birbiriyle ilişkili olduğu gibi her din veya dini öğreti zaten ideolojidir. Hedefleri vardır. Ha kendi içinde de yorumlar ve farklılıklar bolca bulunur. Tıpkı komünizm veya liberalizm gibi. Stalinistler troçkistler bolivarcılar maocular sünniler şiiler katolikler luteryanlar cartlar curtlar diye devam eder örnekler tabi.

Zaten en büyük kavgalarda böyle olur. Ben ülkücü geçmişi olan biriyim 33 yaşımın ilk dakikalarından bildiriyorum sizlere. iyi kötü baya yaşamış gibiyim lise gördük üniversite gördük. Pek tabi geçmişim de siyasi olarak özellikle fikirsel manada çoğunlukla sözlü nadiren fiziki kavgalar ve gürültüler yaşadım. Ülkücüydüm ancak türkçü fikirleri ağır basan bazı konuları sorgulayan necip fazıl ve arvasi kanalına karşı nihal atsiz kanalını bağdaştıramayıp ocak içerisinde çıban başı olan hatta bazen ateist olmakla suçlanan muhaliftim. Hani bıraksan ilk önce ocakta biribirimizi vuracağız öyle tartışmalar öyle sözlü kapışmalar yaşıyoruz. Biri "mavlana ya ibne diyen adamı ocakta okutmam" derken bende "onu okutmazsan kadın bacaklarını put yapıp tapınan jokey necip i okutmam" deyip yumruk yumruğa geliyoruz. Öyle bir mevzu bu ideolojik yaşam. Dışardan bakınca aynı fikirde görünenler içerde savaşıyor kim bilecek?

Birşeyi yorumlamaya başladığın zaman sonu gelmiyor. Bak şimdi kaç satır yazdım halbuki diyeceğim basit birşey "din ve ideoloji birbirinden ayrılamaz çünkü din zaten ideoloji" diyeceğim uzattım da uzattım yorum yapıyorum ikna çabaları işte.

insan en büyük kavgaları kendi aile içinde verir. En kötü olanı da zaten budur. Ortada bir kitap var 400 sayfa okursan anlarsın uyar veya uymaz insanlar bu kitap üzerine kütüphaneler dolusu kitap yazıyor "orada söylenen şudur aslında şöyledir" diye. Haliyle sıyıranlar tırlatanlar conta yakanlarla doluyor etraf. Aynısını marx a da yaptılar:-) adam bir kitap yazdı üzerine 70 ayrı fraksiyon 700 ayrı fikir üretildi.

Daha yazarsam bu konudan da kitap çıkar ancak daha çok bok olmasın ortalık.

Neyse...
güncel Önemli Başlıklar